Gripa, raceala sunt termeni care o data cu schimbarea de anotimp si mai mult la inceput de sezon rece ne acomodam an de an. Devine deja banal, se inscriu in listele de boli care nu sunt atat de grave si totusi se observa ca in ultimul timp tulpinele de virusi care stau la baza racelilor si gripelor se modifica si devin mai rezistente. Tinand cont si de varietatea acestora cercetatorii cred ca un vaccin universal ar fi de mare folos.

Usor de spus, greu de realizat. Desi sunt implicate mult mai multe aspecte decat cercetarile se pare ca exista o prima promosiune ca acest lucru sa se intample in urmatorii 5 ani. Un vaccin care sa ne protejeze pe intreaga durata a vietii, valabil pentru o diversitate de tipuri de virusi care duc la o varietate de afectiuni. Un astfel de vaccin a fost deja testat se pare in cadrul experimentelor, chiar si pe subiecti umani. Se asteapta ca acum sa se incerce la scara larga.

Avantajul este desigur acela de a avea un vaccin care sa salveze vieti, care sa nu mai necesite alte si alte solutii de combatere a unor virusi. Si totusi tocmai din acest punct de vedere exista o certitudine ca fie va avea un pret exorbitant fie nici nu va fi disponibil pentru oricine.

Luand insa partea buna a lucrurilor se spera ca acest vaccin universal sa poata sa combata pana si gripa spaniola spre exemplu care a cunoscut mutatii in ultimul timp. De amintit ca aceasta a facut ravagii in 1918 cand 100 de milioane de oameni au murit cu acest diagnostic. O astfel de situatie este clar de evitat si cum modernul si tehnologia avanasata permite se pare ca nu suntem departe de realitatea pe care toata lumea si-o doreste. Si mai imbucurator este faptul ca acest proiect este sustinut si de fonduri europene pentru a continua.

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *