Fumatul
Fumatul

Multe persoane considera fumatul ca fiind o activitate de recreere sau un mijloc de a socializa la „o tigara”, fiind considerata ca fiind o actiune care ii confera fumatorului o aura de siguranta de sine.

Ceea ce nu stiu cei care fumeaza in mod constant, este faptul ca nevoia de a aprinde o tigara este, de fapt, manifestarea unei boli: dependenta de nicotina, dar poate fi si de ordin psihic.

Totodata, nu multi fumatori stiu toate afectiunile pe care aceasta actiune le creeaza. Astfel, cercetatorii au dovedit ca efectele fumatului sunt numeroase, provocand in primul rand bloi pulmonare, afecteaza pancreasul, pielea si dintii, caile urinare, creste riscul de osteoporoza. De asemenea, fumatul cauzeaza boli la nivelul inimii, sistemului nervos si cel circulator; bolile de gura, de stomac sau ale organelor genitale fiind afectate tot de aceasta actiune.

Nicotina, livrata prin fumul de tutun, ajunge in 6-7 secunde la creier, unde determina secretia de dopamina, serotonina, noradrenalina, substante care activeaza „circuitul recompensei”. Acesta este o retea de neuroni responsabila de producerea starii de satisfactie fizica si psihica, de placere, indiferent de stimul – alimentatie, sex, alte droguri.

Timpul in care se instaleaza aceasta boala depinde de cantitatea de tigari fumata, de varsta de debut si de sex, la femei instalandu-se mai greu iar renuntarea la tigari este mai dificila decat in cazul barbatilor, dar si de anumiti factori genetici.

Pe langa asta, este foarte important ca o persoana sa nu se amageasca cu ideea de fumator ocazional. In urma acestui fapt, multe persoane pot risca ca, in timp, sa devina dependente de nicotina, iar pentru a fi expus riscurilor de imbolnavire nu trebuie sa fim neaparat fumatori impatimiti.

In urma studiilor recent realizate, s-a demonstrat faptul ca la ambele sexe, consumarea intre 1 – 4 tigari pe zi este asociata cu un risc semnificativ mai mare de deces in urma bolilor de inima, femeile fiind in mod special predispuse spre cancerul la plamani.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *