Autostrada cu lumina

Orice sofer stie ca iluminatul public este important din moment ce pe timp de noapte intunericul ar putea fi un contribut al accidentelor. Iluminatul public, e clar, este necesar. Insa cert este ca si acesta costa suficient de mult incat sa ingrijoreze la un moment dat. Se intampla in Olanda acolo unde deja se pune pe picioare un proiect inedit. Pentru a salva din energie electrica si pentru a avea si grija de soferi, de nevoile  lor, insa si de mediu se doreste ca autostrada sa fie una iluminata, fosforescenta.

Proiectul si-a pus bazele inca din 2012 insa a fost aprobat abia acum. Artistul Daan Roosegaarde colaboreaza cu Heijmans pentru a realiza si design-ul acestei autostrazi. Tine de o vopsea speciala pe baza de fosfor care poate sa capteze lumina de la soare si sa se incarce pentru ca pe timp de noapte sa poata oferi lumina necesara pentru iluminatul stradal.

Cu posibilitatea ca pentru 8 ore pe timp de noapte, intuneric autostrada sa fie iluminata de asa maniera se vor scuti o parte din cheltuielile normale pentru iluminatul public de ordin clasic. Deja se pun bazele acestui proiect pilot, fiind pregatita o parte din autostrada pentru asta, acolo unde se vor delimita liniile, benzile pentru fiecare portiune de drum si marcajul corespunzator. In principal se crede ca asta va ajuta pe cei care circula cu viteza, mania de a goni pe strada.

Cu toate acestea sunt inca aspecte ce trebuiesc puse la punct. Tine de modul in care se  poate sustine iluminatul autostrazilor pe timp de iarna si de noapte. In sezonul rece noaptea vine mai repede si dureaza mai mult astfel ca este greu de crezut ca vopseaua fosforescenta ar putea sustine in totalitate iluminatul. In plus nu se stie cum se poate beneficia de aceste avantaje cand vremea nu este prietenoasa si soarele nu isi arata prezenta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *