Magic Led
Magic Led

Foarte multi nu stim ca „led” este, de fapt, un acronim pentru „Light Emitting Diode” (ro. – „Dioda Emitatoare de Lumina”), deci, corect se scrie drept LED. Dioda este o componenta electronica semiconductoare, iar cand curentul trece prin dioda se emite aceasta lumina, fara a se pierde energie si fara a se emite radiati daunatoare, precum cele ultraviolete. Acestea pot fi utilizate in mai multe tipuri de incaperi si in diferite aplicatii: lusta, veioza ori aplice led pentru ca nu trebuie sa schimbi becul atat de des precum ar trebui sa o faci cu un ben incandescent.

LED-ul produce o lumina albastra in prima faza, care devine apoi alba in partea superioara a globului datorita unor materiale fosforescente care permit conversia culorii. Becurile LED se remarca deoarece prezinta un consum redus de energie, au o durata foarte mare de viata, prezinta stabilitate cromatica, nu contin materiale toxice (deci nu trebuie tratate si aruncate ca niste deseuri periculoase) si nu emit infrarosii sau ultraviolete.

Plusul cel mai mare il reprezinta eficienta luminoasa, adica de un numar cat mai mare de lumeni, consumul de energie fiind reprezentat de catre numarul de wati. Becul este considerat economic daca are un consum mai mic, deci un numar cat mai mic de wati, insa o luminozitate cat mai mare, adica un numar mare de lumeni. Becul produce o lumina satisfacatoare in momentul in care raportul dintre wati si lumeni este de minim 80. De asemenea, un bec LED are o durata de viata intre 10 si pana la 25 de ori mai mare decat un bec incandescent.

Efectul emisiei de lumina a fost descoperit in 1907, iar in 1962 avea sa apara primul LED rosu. Zece ani mai tarziu au aparut LED-urile portocalii, galbene si cele verzi, iar dupa inca 20 de ani au aparut si LED-urile albastre. Surprinzator, primul bec LED alb a aparut abia in 1995, insa doar dupa anul 2000 a devenit LED-ul alb atat de eficient incat sa poate fi utilizat cu scopul iluminarii. In prezent, becurile cu LED prezinta un sector de piata in continua crestere, inlocuind treptat becurile incandescente (pe care Uniunea Europeana le-a interzis oricum) si cele pe baza de halogen.

Economisirea energiei nu se refera doar la beneficiile economice, ci la cele ecologice, doarece consumul scazut al electricitatii duce la reducerea costurilor, dar si al emisiilor de dioxid de carbon, pe langa faptul ca nu contin mercur.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *