Barza marabu

Nu ma voi referi in acest articol la celebra piesa a Antoniei, “Marabou”, ci la un anumit tip de pasare numita “barza marabu”. Contrar a ceea ce te-ai gandit pana acum ca ar fi reprezentat cuvantul “marabou” (asta in cazul in care te-ai gandit la ceva frumos), trebuie sa stii ca barza marabu este considerata una dintre cele mai urate pasari din regatul animal, acest lucru facand-o cu atat mai interesanta. Asadar, in continuare vom vorbi despre cateva lucruri legate de aceasta ciudata pasare.

  • Barza marabu este o pasare extrem de mare atingand o inaltime de aproapte 1.5 m si o greutate de pana la 10 kg. Exact ca si toate berzele, barza marabu dispune de picioare extrem de subtiri si pliscuri foarte lungi. Femelele berzelor marabu sunt mai mici decat masculii.
  • Pliscul berzei marabu poate atinge o dimensiune impresionanta de pana la 35 de centimetri si o intindere a aripilor de pana la 3 m. Penele de pe gat, piept si burta sunt albe.
  • Barza marabu este extrem de raspandita in Africa tropicala. Habitatul ei natural variaza intre zonele sub-sahariene precum Senegal, Eritrea si Natalul de Nord din Africa de Sud.
  • Berzele marabu sunt animale necrofage, hranindu-se in principal cu cadavre de animale pentru a supravietui. Totusi, acestea se mai pot hrani cu peste, broaste, oua, pui de crocodil, serpi, pasari mici, pasari flamingo si lacuste.
  • Nu este ceva iesit din comun ca o barza marabu sa se alature grupurilor de vulturi in cautarea hranei, deoarece vulturii sunt echipati cu ciocuri incovoiate care ii ajuta sa sfasaie carnea.
  • Pasarile marabou practica urohiroza, ceea ce inseamna ca elimina excretiile fecale pe picioare. Acest lucru serveste ca un mecanism de racire a picioarelor, ceea ce ii ajuta sa isi regularizeze temperatura corpului, de aici rezultand si culoarea alba a picioarelor acestora

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *