Zaharul nu este recunoscut ca fiind o substanta ce da dependenta. Cu toate acestea este una din cele care sa te provoace la un test de rezistenta pana la urma. Cu toate acestea ofera aceleasi simptome si reactii in organism ca si cand s-ar consuma droguri.

La nivelul creierului aceleasi zone ca si cand se consuma droguri se excita cand consumam zahar, produse dulci de orice fel. Se elibereaza dopamina, exista o stare de bine si de placere, de implinire pana la urma. Ca si cand faci acel ceva care iti place si de care ai nevoie sa zambesti. Vazuta ca o forma de recompensa este clar ca provoaca placere deosebita.

Problema intervine cand pur si simplu nu ne putem abtine de la consum de dulciuri, cand totul devine un blestem. Nu numai ca ingrasa insa este foarte usor sa fii chiar dependent, sa nu te oti dezice de ele. Potrivit specialistilor un barbat are nevoie de un consum maximum de 37 de grame de zahar pe zi, in timp ce o femeie trebuie sa cosnume pana la 25 de grame. Insa destul de greu sa mentinem acest curs cand spre exemplu un pahar de suc carbogazos contine nu mai putin de 27 de grame de zahar.

Nu dureaza mult pana cand descoperim si primele semne de dependenta, ce tin de imposibilitatea de a tine in frau dorinta acuta de a consuma zahar. E ca si cand esti in sevraj. Intervin starile usor schimbate si stare de iritatie. Si de vreme ce ai inceput sa cunosti deja ce inseamna dependenta de zahar trebuie sa stai departe de dulciuri. Un prim pas este sa eviti sa ai dulciuri in casa. Si mai apoi pacaleste-te cu portii cat de mici in defavoarea desfraului.

Daca asocierea dulciurilor cu o forma de recompensa este ceea ce aduce si mari probleme de dependenta trebuie sa gasesti o alta forma de placere care sa iti suplineasca nevoia, dorinta.

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *