Somerii se plang de lipsa locurilor de munca desi la anumite perioade exista asa zisele „porti deschise” ale Bursei pentru ocuparea locurilor de munca. Unde se gaseste neintelegerea in ecuatie? Exista doua parti ale povestii. In primul rand dezinteresul celor care desi someri sau chiar si dupa terminarea termenului legal de a primi somaj nu se dau in vant dupa cautarea unui loc de munca. Mai mult decat atat inregistrati fiind in baza de date in orasul de provenienta a Inspectoratului de Ocuapre a Fortelor de Munca li se ofera comform cu studiile, nivelul de educatie ceva cat de cat potrivit.
Exista si diferite cursuri care te pot ajuta sa te reprofilezi, culmea gratuite pentru someri. O diploma nu face rau nimanui nu-i asa? Dar pana sa genral;izam exista nevia de a spune ca muncitourl e tip necalificat nu prea se straduieste sa isi depaseasca conditia. Cu totii incepem de jos, cu totii vrem mai mult dintr-o data insa in situatia somajului pretentiile ar trebui rarefiate.
Pe de alta parte se aud voci care spun ca atunci cand diferite posturi vacante sunt anuntate nu prea se inghesuie nimeni sa se intereseze de ele. Se cere experienta si asta pentru tineri vine cu un minus dar si pentru cei care vor sa inceapa altceva in alt domeniu decat ceea ce au facut pana acum. Cunoasterea a cel putin unei limbi straine este si ea pe liste. Studii de calificare, pretentii de tot soiul si chiar daca esti printre candidati din acest punct de vedere nu te motiveaza salarizarea. Si iata ca pretentii sunt si din partea celor aspiranti la postul de angajat, pe buna dreptate cand ne gandim la cei care s-au chinuit pe bancile scolilor si universitatilor ca atunci cand sa intre pe piata muncii sa fie dezamagiti de ceea ce au acumulat pana acum.
Ne plangem dar nu facem nimic. Sau mai bine spus nu aici. Multi dintre cei care se regasesc in situtaia trista de somaj sau nici macar aleg calea strainatatii.