Cainii si pisicile – dreptace sau stangace?

Potrivit unor studii, unul facut la universitatea Ataturk din Turcia (in 1991) si unul facut la Universitatea din Mancester din Maria Britanie (in 2006) cainii si pisicile sunt rareori ambidextre, folosind cel mai adesea o singura labuta pentru diferite sarcini. Potrivit studiului facut la Universitatea din Ataturk, majoritatea pisicilor domestice sunt dreptace (50%), 10% sunt abidextre, iar restul de 40% sunt stangace. Cainii, potrivit studiului facut la Universitatea din Mancester, au tendinta sa fie impartiti in mod egal in stangaci si dreptaci, fiind in numar de 50/50, cu un numar nesemnificativ de catei ambidecstri.

Pe langa asta, se pare ca exista o legatura intre sexul animalului si labuta care este folosita cu precadere de catre acestia. In mod specific, femele sunt predominant dreptace, pe cand masculii sunt predominant stangaci. Totusi daca acest animal a fost sterilizat de la o varsta frageda, aceasta distinctie dispare.  Sa determini daca pisica sau catelul tau este ambidextru nu este asa de usor, realizandu-se prin intermediul a foarte multe teste. Asta se intampla deoarece preferinta de a folosi o singura labuta este exprimata foarte slab, spre deosebire de cum se intampla la noi, oamenii. Asadar, pentru a determina cu acuratete daca animalul tau este dreptaci, stangaci sau ambidextreu, va trebui sa treaca pintr-o multime de teste si experimente.

Un test foarte practic si des folosit pentru a determina care labuta este preferata pentru folosire de catre catelul tau, este sa vezi care labuta ti-o intinde atunci cand ii ceri ii ceri sa-ti „dea mana”. Daca ai o pisica, vezi cu care labuta are tendinta sa te atinga prima data atunci cand o mangai pe burta. Poti de asemenea sa pui o bucatica de mancare sub un dulap sau un pat si vezi cu care labuta va incerca sa o ia de acolo. Acestea sunt cateva teste simple pe care poti sa le aplici pentru a determina daca animalutul este ambidextru sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *