Visul de a zbura de la New York la Londra in numai o ora se apropie din ce in ce mai mult de realitate. Orbital ATK a testat, cu succes, un motor imprimat 3D, cu combustie, hipersonic, la Centrul de Cercetare Langley NASA, in Virginia. Ei bine, acest progres ar putea face ca avioanele sa calatoreasca la o viteza de 5500 km/h- ceea ce inseamna ca va fi de 4,5 ori mai mare decat viteza sunetului.

Camera de combustie a fost realizata printr-un proces de fabricatie cunoscut sub numele de fuziune pe pat de pulbere- PBF. In acest caz, un strat de pulbere din aliaje metalice este imprimat, iar un laser fuzioneaza anumite zone pe baza unui model introdus intr-o masina, cu ajutorul unui program software. Pe masura ce fiecare strat este condensat, un al doilea este printat, pana cand produsul final este complet. Orice pulbere suplimentara este indepartata, iar produsul este lustruit. Camera de combustie a fost supusa, cu succes, intr-o serie de conditii de zbor hipersonice, pe parcursul a 20 de zile.

Orbital ATK reduce semnificativ timpul de calatorie

Orbital sustine ca acesta este unul din cele mai dificile parti ale sistemului de propulsie- o ardere cu combustie supersonica. Ei bine, acesta este aspectul care gazduieste si mentine arderea stabila, intr-un mediu extrem de volatil. „Acest test de succes ne incurajeaza pe noi si pe inginerii nostri, sa continuam in explorarea acestui domeniu, astfel incat sa descoperim noi modele prin care putem face ca timpul de calatorie sa fie diminuat semnificativ”- sustin oamenii de stiinta.

Dar, din moment ce componentele sunt construite pe rand, in prezent, este posibil ca oamenii de stiinta sa creeze caracteristici si componente de ultima generatie pe care sa le integreze in noua masinarie. Compania ar putea utiliza, intr-o zi, aceasta tehnologie si in cazul pieselor de racheta. La inceputul acestei luni, ATK a fost recompensat cu un contract de 47 milioane de dolari, de la US Air Force, pentru a dezvolta un sistem de propulsie solid, care sa suporte programul Evolved Expendable Launch Vehicle (EELV).

Blogger: Cristina M.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *