MarasestiMarasesti

Marasesti este un cartier al judetului Suceava, invecinat cu urmatoarele diviziuni urbane: cartierul Zamca in Nord, cartierul George Enescu in Est, cartierul Areni in Sud si zona Centru in Vest. Artele principale sunt: Bulevardul George Enescu si strazile Marasesti (facand legatura cu zonele Zamca la Nord si Areni in Sud), Marasti (artera ce duce spre Centru), Oituz, Profesor Leca Morariu, Universitatii (care duce spre cartierul Areni), Grigore Ureche si Narciselor (ambele legaturi cu Zamca). Intersectia formata din Bulevardul George Enescu, Strada Marasesti si Strada Marasti formeaza un important nod de comunicare, in aceasta zona aflandu-se si multe institutii locale.

In zona Marasesti se afla doua parcuri: unul, situat in proximitatea Catedralei Ortodoxe, iar al doilea in fata Patinoarului, reprezentand oaze de liniste in galagia si aglomeratia urbana. Parcurile sunt de marime mica, fiind caracterizate prin gard viu special amenajat si mici rasaduri de flori, de diferite specii. Numarul de banci este ridicat in ambele parcuri, fiind posibila astfel recreerea. Cele doua spatii verzi sunt, in general, ingrijite. Parcurile sunt importante in infrastructura unui oras, deoarece plantele continute absorb bioxidul de carbon din atmosfera, emanat de tevile de esapament, printre altele, si elimina oxigenul, atat de necesar vietii pe Pamant. Intre blocuri se afla mici zone verzi, adesea amenajate si ingrijite  de proprietari. Acestea se remarca prin faptul ca au o diversitate mai ridicata de  plante, in comparatie cu parcurile amenajate de Primarie. De asemeni, pot fi gasite cateva spatii de joaca, special amenajate, tot de catre Primaria Suceava. Aici, copiii gasesc moduri diverse de a-si petrece timpul liber, folosind tobogane, scrancioburi, invartitori, precum si spatii cu nisip.

Cartierul este alcatuit preponderent de blocuri; acestea au, in general, patru etaje, insa in apropiera Catedralei se gasesc o serie de blocuri turn, cu zece etaje. Majoritatea acestora au fost ridicate in perioada comunista. In ultimii ani, a inceput izolarea termica a acestor cladiri, pentru a inlatura pierderea de caldura inregistrata in timpul iernii. Cladirile ANL lipsesc din aceasta zona. Numarul caselor este limitat.

Numarul spatiilor comerciale este foarte ridicat. Cele mai raspandite sunt magazine alimentare de tip mini-market, fiind urmate de farmacii, florarii si puncte volante de ziare. Se remarca prezenta unui super market la intersectia strazilor Marasesti, Marasti si a Bulevardului George Enescu, care preceda multe dintre spatiile comerciale din zona. In anul 2006, se extinde lantul de magazine de origine germana, Kaufland, deschizand primul hypermarket din Suceava. Acesta este o divizie a concernului german Schwarz-Gruppe, din care face parte si Lidl. Este al doilea mare lant de hipermarketuri după Carrefour, după valoarea vânzărilor. Kaufland prezinta o varietate mare de produse, de la alimente la electrocasnice. Alaturi se afla cel mai vechi centru comercial sucevean, Shopping Center “Zimbru” (in trecut, Centrul Comercial “Zimbru”).

In cartier exista cinci unitati de invatamant: doua gradinite, Scoala cu clasele I-VIII nr 3, Liceul Pedagogic “Mihai Eminescu” si Liceul Economic “Dimitrie Cantemir”. Scoala nr 3 este una dintre scolile de prestigiu ale orasului, fiind notabila pentru rezultatele bune obtinute de elevii acesteia, avand si cadre didactice cu o pregatire inalta. De asemeni, liceele “Mihai Eminescu” si  “Dimitrie Cantemir” se situeaza printre liceele din oras cu cea mai buna reputatie.

Cartierul Marasesti se remarca prin impozanta Catedrala Ortodoxa “Nasterea Maicii Domnului”, aflata in constructie incepand cu anul 1990, unde totusi se tin slujbe religioase, in capela special amenajata in curte. Acest edifiu se banuieste ca va atrage turisti in zona, dupa terminarea lucrarilor de constructie, Catedrala avand o lungime de 65m, latime de 20m si inaltime de 70m, turlele fiind aurite.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *