Avand in vedere dezvoltarea si progresul din sectorul jocurilor video, nu e nicio surpriza faptul ca oamenii devin din ce in ce mai atasati de consolele de jocuri. Ei bine, acest atasament este atat de mare incat exista o noua afectiune sociala asociata cu jocurile online. Potrivit American Psychiatric Association (APA), Internet Gaming Disorder (IGD) nu numai ca este un lucru real, dar are si o serie de implicatii negative in cadrul sanatatii jucatorilor. Atat de serioase, incat oamenii de stiinta isi doresc sa adauga IGD in manualul pe care doctorii il folosesc pentru a diagnostica si de a trata problemele psihce. APA avertizeaza ca „oamenii care sufera de aceasta boala isi pun in pericol locul de munca, din cauza timpului extrem de mare pe care il petrec jucandu-se. Acestia experimenteaza simptome de agresivitate atunci cand sunt rugati sa lase jocul deoparte”.

De asemenea, fenomenul IGD este descris si de alti oameni de stiinta: „studiile arata ca atunci cand astfel de indivizi sunt prinsi in jocurile online, in creierul lor se declanseaza o serie de reactii chimice, asemanatoare cu cele care au loc in creierul dependentilor de droguri. Jocurile atrag dupa ele un raspuns neurologic care influenteaza sentimentele de placere si recompensa, iar rezultatul se manifesta printr-un comportament de dependenta”. Cu toate acestea, unii cercetatori se intreaba daca aceasta afectiune nu apare din cauza faptului ca se joaca prea multe jocuri.

Dependenta de jocuri video

Fiind o modalitate de petrecere a timpului liber, jocurile video pot deveni intr-un timp foarte scurt o adevarata povara. Astfel, odata ce acestea sunt jucate in mod excesiv, pot da nastere la o serie de tulburari psihice. Potrivit unui studiu realizat in anul 2011, se pare ca dependenta fata de jocurile video poate da nastere la stari de depresie, anxietate sociala, teama si reticienta fata de anumite contexte sociale dar si performanta scolara sau profesionala mai scazuta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *