Ieri v-am prezentat doua dintre cele mai celebre fotografii din lume. Astazi, voi continua articolul, cu inca doua, de asemenea, cu un impact foarte mare.
Executiile publice nu sunt doar parte a istoriei medievale – multe state inca decapitau infractorii acum mai putin de un secol. Intr-o fotografie din 1939, „Ultima executare publica folosind ghilotina”, il putem observa pe Eugen Widmann, asezat in ghilotina, cu cateva secunde inainte ca aceasta sa-i ia viata. Weidmann a fost un hot si criminal, inainte sa fie prins si condamnat la moarte. Pe 17 iunie 1939, multimea se adunase ca sa vada spectacolul sangeros. De ce s-ar aduna lumea sa vada ceva atat de macabru? Pe atunci, autoritatile foloseau executiile publice pentru a face exemple din condamnati. Parintii isi taraiau copiii pentru a vedea intamplarea, spunandu-le „Vezi ce se intampla cu oamenii care sunt rai si neascultatori?” De asemenea, unii o priveau doar ca pe o forma de divertisment: in timp ce alte popoare mergeau la zoo sau evenimente sportive, francezii mergeau la decapitari pentru a se distra.
Fotografia s-a dovedit a fi atat de controversala, incat guvernul a interzis executiile publice, in urma publicarii acesteia. Timpurile se schimbasera, intr-adevar: in loc sa fie vazute ca avand scop moralizator, executiile publice erau acum vazute ca fiind ceva barbaric. Ghilotinele au fost in continuare folosite, pana in 1977, cand tara a abolit pedeapsa capitala, fiind apoi mutate in muzee.
„Soarele apunand, vazut de pe Marte” din 2005 („Sun setting on Mars”) este a doua fotografie memorabila. Scoasa din context, nu ai ghici ca fotografia nu a fost facuta de pe planeta noastra. Aceasta infatiseaza, de fapt, un apus de soare martian, care arata destul de similar cu un apus de soare pe Pamant, amintindu-ne ca alte lumi pot sa para ciudat de cunoscute. Incredibila fotografie a fost realizata de Mars Rover Spirit din craterul Gusev. Pe langa functia de a face fotografii, aparatul-robot a fost construit pentru a studia atmosfera martiana si pentru a cauta gheata si nori de praf. Culoarea rosie se datoreaza datorita particulelor din atmosfera usoara, iar urmele de albastru apar datorita prezentei prafului, care imprastie lumina. Mai merita mentionat faptul ca Soarele pare mai mic, decat asa cum il vedem noi de pe Pamant: asta, pentru ca Marte este mai departe de Soare, decat suntem noi.
Imi plac foarte mult fotografiile, mai ales cele bine realizate.
Superb. Fotografiile sunt greu de descris, greu de caracterizat in cuvinte.