Burning monk
Burning monk

O fotografie face cat o mie de cuvinte, spunea cineva candva si nu cred ca este lucru mai adevarat. De la aparitia fotografiei si pana in prezent, unele fotografii au facut inconjurul lumii, spunand o poveste in sine. Va voi prezenta cateva dintre acestea, in doua pastari, una astazi si una maine.

Pe 20 iulie 1969, omenirea si-a lasat urma pentru prima data pe un corp care nu era Pamantul. Astronautul Neil Armstrong a facut istorie cand a devenit primul om care a pasit pe suprafata lunii, lucru care era imposibil cu doar zece ani inainte. Evenimentul istoric a fost televizat auditientei internationale, Armstrong rostind celebrele cuvinte: „Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire.” Armstrong si colegul sau, astronautul Buzz Aldrin au petrecut urmatoarele orele strangand mostre, in timp ce al treilea mebru al echipei, Michael Collins, a ramas in modulul comandantului. Apollo 11 s-a intors apoi in siguranta pe Pamant pe data de 24 iulie 1969. Succesul misiunii a insemnat ca America a castigat „cursa spatiala” contra Uniunii Sovietice, indeplinind promisiunea lui Kennedy, care a declarat in 1961 ca America va duce un om pe luna, pana la sfarsitul decadei. Pe luna nu exista vant, asa ca orice s-ar intampla cu oamenii de pe Terra, urma de pe luna va ramane acolo pentru milioane de ani.

O alta fotografie celebra este a „Calugarului in flacari” din 1963. Aceasta fotografie socanta il prezinta pe Quang Doc, un calugar care si-a dat singur foc intr-o intersectie aglomerata din Saigon in semn de protest fata de persecutia budistilor in guvernul Vietnamului de Sud. Regimul a facut viata foarte dificila pentru budisti, interzicandu-le arborarea steagului traditional sau practicarea credintei si a exercitiilor spirituale, asa ca budistii s-au decis ca trebuie transmis un mesaj. Quand Duc a iesit dintr-o masina, parcata in Ambasadei Cambodgiei, fiind insotit de alti doi calugari. S-a asezat calm in pozitia meditativa traditionala, in timp ce un alt calugar a turnat benzina peste el, din cap pana in picioare. Quang Duc nici nu s-a miscat atunci cand celalalt calugar a aprins un chibrit si i-a dat foc. Martorii au ramas socati, insa cativa s-au oprit si au inceput sa se roage, in timp ce calugarul ardea de viu. Protestul sau nu a trecut neobservat, din fericire, imaginea aparand pe coperta ziarelor din toata lumea in cateva ore. Dupa cum a spus si JFK: „Nicio fotografie din istoria jurnalismului nu a provocat atatea trairi in jurul lumii ca aceasta.”

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *