Cele sapte minuni ale lumii antice

Cele sapte minuni ale lumii (partea a II-a)

Statuia lui Zeus era sculptata in fildes si ornata cu aur, avand o structura interna din lemn si o inaltime de 12 m. Aceasta a fost amplasata in orasul grecesc Olympia, in jurul ei construindu-se un templu, pentru a o adaposti. Se pare ca a fost transportata mai tarziu in Constantinopol, unde avea sa o distruga un incendiu in anul 475.

Mausoleul din Halicarnas, aflat in Turcia contemporana, fusese ridicat la ordinul regelui Mausol, dorind sa-i serveasca drept templu-mormant. Desi acesta a murit inainte de finalizare, l-a terminat sotia sa. De aici provine si termenul de mausoleu, un mormant pompos.

Colosul din Rhodos a fost o statuie imensa ridicata pe insula Rhodos din Grecia si il reprezenta pe Helios, zeul grec al soarelui. Se pare ca inaltimea sa masura 32-36 de metri. Locul amplasarii sale este dezbatut: in timp ce unii considera ca se afla cu cate un picior pe intrarea in port, altii cred ca statuia s-ar fi prabusit sub propria-i greutate, fiind de parere ca avea o pozitie similara cu Statuia Libertatii din New York.

Farul din Alexandria a fost construit in secolul al III-lea i. hr in Egipt si a fost o perioada de timp cea mai mare cladire ridicata de om. Initial, doar un simbol pentru port, a devenit un important indicator pentru marinari. In 956 i. Hr un cutremur a afectat usor farul, insa doua cutremure de mai tarziu, din 1303 si 1323 aveau sa-l distruga complet. Mamelucul Qaitbay a folosit in 1480 ruinele pentru a ridica o fortareata. In 1994, cativa scafandri au gasit in apropiere de orasul Alexandria cateva dintre ruinele farului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *