Cele sapte minuni ale lumii anticeCele sapte minuni ale lumii antice

Statuia lui Zeus era sculptata in fildes si ornata cu aur, avand o structura interna din lemn si o inaltime de 12 m. Aceasta a fost amplasata in orasul grecesc Olympia, in jurul ei construindu-se un templu, pentru a o adaposti. Se pare ca a fost transportata mai tarziu in Constantinopol, unde avea sa o distruga un incendiu in anul 475.

Mausoleul din Halicarnas, aflat in Turcia contemporana, fusese ridicat la ordinul regelui Mausol, dorind sa-i serveasca drept templu-mormant. Desi acesta a murit inainte de finalizare, l-a terminat sotia sa. De aici provine si termenul de mausoleu, un mormant pompos.

Colosul din Rhodos a fost o statuie imensa ridicata pe insula Rhodos din Grecia si il reprezenta pe Helios, zeul grec al soarelui. Se pare ca inaltimea sa masura 32-36 de metri. Locul amplasarii sale este dezbatut: in timp ce unii considera ca se afla cu cate un picior pe intrarea in port, altii cred ca statuia s-ar fi prabusit sub propria-i greutate, fiind de parere ca avea o pozitie similara cu Statuia Libertatii din New York.

Farul din Alexandria a fost construit in secolul al III-lea i. hr in Egipt si a fost o perioada de timp cea mai mare cladire ridicata de om. Initial, doar un simbol pentru port, a devenit un important indicator pentru marinari. In 956 i. Hr un cutremur a afectat usor farul, insa doua cutremure de mai tarziu, din 1303 si 1323 aveau sa-l distruga complet. Mamelucul Qaitbay a folosit in 1480 ruinele pentru a ridica o fortareata. In 1994, cativa scafandri au gasit in apropiere de orasul Alexandria cateva dintre ruinele farului.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *