Cele sapte minuni ale lumii, numite si Cele sapte minune ale lumii antice reprezinta o lista care cuprindea constructii remarcabile din antichitatea clasica, incluse de catre diferiti autori in ghidurile elene pentru calatori, in special in secolele I si II inainte de Hristos. Cele mai importante dintre acestea cuprind sapte locatii din jurul bazinului Mediteranei, fiind descrise de catre Antipater din Sidon si Philo din Bizant. Lista originala a inspirat mai multe versiuni de-a lungul secolelor, adesea inclunzand sapte „minuni”. Dintre cele sapte minuni originale, doar una – Marea Piramida din Gizeh, cea mai veche dintre minunile antice – se mai afla in picioare. Colosul din Rhodos, Farul din Alexandria si Mausoleul din Halicarnas au fost distruse in cutremure, in timp ce Templul zeitei Artemis din Efes si Statuia lui Zeus din Olympia au fost distruse voit. Locatia si cauza distrugerii Gradinilor suspendate ale Semiramidei nu sunt cunoscute, unii autori considerand ca nu au existat niciodata.
Marea Piramida din Gizah (cunoscuta si drept Piramida lui Khufu si Piramida lui Keops) este cea mai veche si cea mai mare dintre cele piramide din Necropola Giza, aflandu-se aproape de El Giza din Egipt, in prezent. Este cea mai veche dintre minunile antice clasice si singura care a ramas, in mare, intacta.
Gradinile suspendate ale Semiramidei (cunoscute si drept Gradinile suspendate din Babilon) erau amplasate, potrivit unor surse, in orasul antic Babilon, in apropiere de orasul Hillah din prezent, in Irak. Preotul babilonian Berossus atribuia constructia gradinilor regelui Nabucodonsor al II-lea, care a domnit intre 605 si 562 inainte de Hristos. Se spune ca Nabucodonsor a ridicat Gradinile pentru sotia sa, regina Amytis, careia ii era dor de campiile verzi ale Persiei. In schimb, nu exista texte babiloniene care sa mentioneze gradinile si nici dovezi arheologice conclusive nu au fost gasite in zona Babilonului. Se poate ca acestea sa fie doar o descriere idealizata a gradinilor arabe vazute de catre scriitori greci. Daca au existat cu adevarat, au fost distruse dupa secolul I d. Hr. Se poate totusi ca gradina originala sa fie una despre care exista multe documente, ridicata de regele asirian Sennacherib (704-681 i.Hr.) in capitala sa, Nineve, pe raul Tigru, in apropiere de orasul modern Mosul.
Templul zeitei Artemis (cunoscut si drept Templul Artemisei sau Templul Dianei) era un templu grecesc dedicat zeitei grecesti Artemis. Era localizat in Efes (in apropiere de orasul modern Selcuk, in Turcia de azi) si a fost reconstruit de trei ori pana a fost distrus complet in 401, din diferite cauze, precum inundatii sau de foc. Doar fundatii si fragmente de sculptura au ramas. In prezent, exista un nou templu, care se crede ca se aseamana cu vechiul templu.