Tantar
Tantar

Febra Dengue este o infectie cauzata de un virus care este transmis si raspandit de tantari. Febra Dengue este cunoscuta si sub numele de „febra oaselor rupte” deoarece durerile osoase pot fi atat de intense incat creeaza senzatia ca oasele se rup. Masurile care se pot lua pentru a impiedica contractarea acestei boli constau in protectia individuala fata de intepaturile de tantari. In plus, oamenii de stiinta recomanda restrangerea habitatului tantarilor si reducerea numarului acestora.

Organizaţia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca peste 2,5 miliarde de persoane, reprezentand peste 40% din populatia mondiala, este in prezent expusa in fata riscului de se imbolnavi de febra dengue.

Boala, provocata de patru forme distincte ale virusului, afecteaza in fiecare an intre 50 de milioane si 100 de milioane de persoane in lume, in special in zonele tropicale si subtropicale. Nici Europa nu scapa de aceasta boala, primele cazuri fiind detectate in 2010, in sud-estul Frantei si in Croatia. Aproximativ 500.000 de bolnavi, mai ales copii, dezvolta forma hemoragica a bolii, care este mortala in cel putin 2,5% din cazuri.

Diagnosticarea febrei dengue poate fi dificila deoarece simptomele pot fi usor confundate cu cele ale altor boli precum malaria sau febra tifoida.

Aamenii de stiinta de la Imperial College London au aratat ca aceasta boala se extinde geografic, amenintand sudul Statelor Unite si Australia, in timp posibila ei propagare in sudul Europei constituie un subiect care ii preocupa pe cercetatori. O noua categorie de anticorpi naturali care ar putea sa neutralizeze toate formele virusului febrei Dengue si sa contribuie la dezvoltarea unor tratamente si a unui model de vaccin universal, a fost descoperita recent. Cercetatorii britanici au analizat un larg esantion de anticorpi monoclonali dirijati contra febrei Dengue care au provenit de la pacienti infectati.

Cercetatorii malaezieni au eliberat 6.000 de tantari modificati genetic, intr-o padure, pentru a reduce numarul de victime ale febrei Dengue.  Acest test ca tanarii masculi din specia Aedes aegypti, modificati genetic, sa devina sterili. Intentia este ca acestia sa se cupleze cu femelele din aceeasi specie, oprind astfel productia de larve. Doar femelele Aedes aegypti pot raspandi febra Dengue.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *