Faci tot posibilul sa scapi de canicula, asa ca te duci ori la strand, ori la o piscina privata. Cand ajungi acasa, simti ca e ceva in neregula. Citeste aici ce ar putea sa fie!
Ai zis: gata. In weekend mergi la piscina. Saptamana caniculara te-a pus la incercare – iesi de la servici si ajungi acasa leoarca de transpiratie, chiar daca faci naveta cu masina: e destul doar sa intri in cuptorul metalic (pana se raceste aerul conditionat si intra freonul in functiune, ai ajuns deja acasa). Odata ce ai intrat pe usa, pare ca e mai racoare in locuinta ta, doar ca, o jumatate de ora mai tarziu, deja ti se face dor de aerul conditionat de la servici. Pe scurt, mori de cald. Ce e de facut?
In weekend, iei prietenii si familia la piscina, ca nici ei nu mai dovedesc cu caldura. Zis si facut, doar ca, odata ajuns acasa, te-ai procopsit cu o durere de urechi si un auz infundat – s-ar putea sa fie vorba de otita. Citeste aici inca un articol despre bolile din timpul verii, care acopera mai multe boli care ar putea aparea in randul copiilor.
Despre otita – de ce e atat de comuna in randul celor care se balacesc?
Ei bine, probabil stii despre bacterii si cum se inmultesc. Unde e cald si bine, le merge bine, mai ales daca e si umed. Avand in vedere ca temperatura capului tau este deseori mai ridicata fata de restul corpului, poti trage o concluzie? Urechile sunt calde si retin apa bine. Asadar, ajungi sa risti sa faci otita de fiecare data cand mergi la piscina, mai ales una publica.
Chiar daca acestea sunt cu clor, numarul de persoane poate influenta cat de eficient e. O piscina aproape goala va fi mai curata decat una plina ochi, nu? Ei bine, daca atat tu, cat si copiii familiei, iubiti sa va scaldati si sa faceti si scufundari, va sugeram sa purtati dopuri de urechi, pentru a preveni infectia numita otita. Nimanui nu ii place sa-si piarda auzul, mai ales ca ne poate afecta echilibrul.
O piscina publica poate avea mai multe bacterii, deci este un focar de infectie. De aceea, daca faci dus sau baie la tine acasa si iti intra apa in urechi, probabil nu patesti nimic; rareori, se blocheaza un strop sau doi de apa intr-o ureche si te deranjeaza maxim o zi. Desigur, nu-ti spunem sa nu mergi la piscina, ci doar sa te protejezi sau sa te cureti temeinic de indata ce iesi.
Cand e cazul sa te programezi la clinica Hereditas Suceava?
Cand ai urmatoarele simptome (ale otitei externe):
- Dureri in ureche
- Febra
- Puroi/sangerare în ureche
- Auz infundat
Ai aici si o scurta lista cu simptomele otitei interne, care pot fi un semnal de alarma si pentru alte boli, cum ar fi meningita:
- Varsaturi
- Ameteala
- Greata
Asadar, daca banuiesti ca ar fi vorba de otita sau ai o stare generala de rau dupa ce te-ai intors de la piscina, programeaza-te acum la Clinica Hereditas Suceava si nu mai astepta!
Contact:
0330 408 407
office@clinica-hereditas.ro