Mai bine de jumatate din populatia lumii se bazeaza pe cafea atunci cand se doreste sa se trezeasca de dimineata si sa obtina un grad de energie mai ridicat. Dar, stiai ca, la nivel global, mai bine de 300 de milioane de tone de cafea sunt consumate in fiecare zi? Statele Unite reprezinta cel mai mare cumparator de cafea din lume- cu toate ca Finlanda consuma mai multa cafea pe cap de locuitor. In plus, cafeaua este a doua cea mai comercializata marfa din lume, dupa petrol. Astfel, cafeaua- cea mai populara bautura calda din lume- a fost putin cam subestimata, mai ales in perioadele istorice.

Dar, ce anume face cafeaua?

Asa cum ne-am fi asteptat, neurostiinta este cea care are raspunsul la aceasta intrebare. Cafeaua este responsabila pentru cresterea vigilentei, a fericirii si a productivitaii oamenilor, multumita cofeinei din compozitia sa. Odata ce este inghitita, cofeina este transportata prin intermediul sangelui catre creier, de unde incepe sa adere cu receptorii de adenozina. Adenozina este un produs chimic din creier pe care il secretam atunci cand suntem in stare de veghe si este responsabil pentru faptul ca ne este somn. Astfel, cofeina blocheaza adenozina de a-si face treaba in creier, prin faptul ca se uneste cu aceeasi receptori. Chiar mai mult deca atat, creierul nostru creeaza mai multi receptori, ca raspuns la cantitatea crescuta de cofeina- acest lucru explicand dependenta de cafea.

De asemenea, cofeina determina o crestere a productiei de adrenalina din corp, care, la randul sau, creste fluxul de sange, ritmul cardiac si ajuta la deschiderea cailor respiratorii, astfel incat consumatorii sa poata respira mai eficient. Din moment ce cofeina este un drog care provoaca dependenta, urmatoarea intrebare logica ar fi: exista posibilitatea de a se face supradoza de cafea?

In timp ce exista posibilitatea de a consuma cofeina pentru a se ajunge la supradozaj, cantitatea necesara pentru a se intampla acest lucru este aproape imposibila de a se realiza. Astfel, pentru a se ajunge la supradoza, un om trebuie sa consume o cantitate de 40 de litri de cafea.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *