Cu toate ca mecanismele somnului inca nu sunt cunoscute pe deplin in ziua de azi, s-a stabilit ca o noapte buna de somn este esentiala in promovarea sanatatii fizice si mentale. Dar, contrar credintei populare, opt ore de somn nu sunt de ajuns pentru a ne ajuta sa ne formam amintiri, sustine un nou studiu.
Pana in prezent, foarte multi oameni erau de parere ca singura modalitate de a consolida amintirile pe termen lung, era cu ajutorul somnului. Insa oamenii de stiinta au descoperit ca acest proces poate avea loc si atunci cand oamenii se afla in stare de veghe, relaxati. Acest lucru sugereaza ca petrecerea a 10 minute intr-o camera linistita- fara TV, telefon sau alte lucruri care pot distrage atentia- ar putea imbunatati memoria.
Strategie eficienta pentru consolidarea informatiilor
„O multime de oameni sunt de parere ca, creierul este un muschi ce are nevoie de a fi stimulat in mod continuu, dar probabil ca nu acest este adevarul”- sustine omul de stiinta Michaela Dewar de la Universitatea Heriot-Watt. De fapt, cercetatorii au explicat ca o noapte de somn inainte de un examen nu este o strategiei eficienta. Astfel, o pauza ar putea oferi creierului spatiu pentru a procesa noi informatii.
Un studiu realizat in trecut de catre Dewar si colegii sai in anul 2012 a descoperit ca oamenii care au avut parte de o perioada de odihna scurta, au reusit sa tina minte mai bine informatiile pe o perioada de 10 zile, comparativ cu cei care nu au luat nicio pauza. Insa, in cadrul studiului realizat in prezent, se pare ca cercetatorii au descoperit ca si informatiile spatiale sau cele geografice pot fi consolidate intr-o pauza de 10 minute. „Atat timp cat esti destul de relaxat, s-ar putea sa experimentezi o consolidare a amintirilor mai buna, comparativ cu relaxarea caracterizata prin somn”- sustin oamenii de stiinta.