Daca e sa ne gandim la cum ii definesc altii pe romani ne gandim deja la poporul care te cucereste cu glume, care este ospitalier si in prezenta caruia te simti bine. Romanul este definit cu totul altfel cand vine vorba de profilul sau psihologic. Asadar, tinand cont de ceea ce spun specialistii se pare ca romanul are o versiune diferita de ceea ce tindem noi sa credem. Si tine de:
- Romanii sunt cei care vad prin munca o emancipare sociala. Parca nimic altceva in lume nu aduce acest termen de egal asadar, omul muncitor are si sanse de a ajunge departe. De la a cunoaste numeroase personaje si pana la partea de dezvoltare personala tine de o emancipare general valabila. Tot din aceasta sfera se pare ca a fi intr-o competitie aduce de asemenea si ceea ce tine de performanta.
- Spiritul civic ne lipseste cu desavarsire. Nu stim sa punem asta pe seama educatiei, a obisnuintei sau a mediului in care traim insa pur si simplu nu se prea leaga de noi ceea ce tine de responsabilitatea din punct de vedere civic. In cel mai bun caz sunt cei care se prefac sau se implica de fatada in ceea ce inseamna partea de spirit civic insa nimic mai mult.
- Cand vine vorba de analiza pe care o fac romanii despre alte culturi si civilizatii la adresa americanilor se refera numai cu vorbe de lauda precum patrioti si puternci. Pe britanici ii vad ca fiind inteligenti, pe chinezi mai mult muncitori.
- Romanii nu au incredere in oameni ci mai mult in propria familie. Sunt printre cei care pun cel mai mare accent pe formarea de familie si pe unitatea acesteia. Ce este de asemenea pregnant in definitia romanilor se refera de asemenea la faptul ca familia este oarecum tinuta la distanta de imaginea publica.