Poate ai observat ca apa are un gust ciudat uneori, mai ales atunci cand lasi un pahar de apa sau o sticla de apa neacoperita pe timpul noptii. Dar este acest gust ciudat un indicator ca apa s-a „stricat”?
In momentul in care bem apa din pahar, microbi de pe buze, limba sau saliva ajung in continutul apei. Chiar si asa, de multe ori se vor alatura si microbii care sunt in mediul din camera. Asadar, acesti microbi dau nastere la mai multi microbi in medii cu temperaturi calde. Cu toate ca se dezvolta atunci cand tempeartura este mai ridicata, o temperatura mai rece reprezinta un factor benefic pentru ca acesti microbi sa supravietuiasca mai mult timp.
Dar ce se intampla cu apa imbuteliata?
Apa de la robinet sau cea imbuteliata contine un nivel mic de clor pentru a mentine microorganismele la distanta. Dar, substantele chimice pot avea succes pentru o zi sau maxim doua.
Cu toate acestea, expertii sublinieaza faptul ca in spatele gustului statut si ciudat nu se afla microbii. Responsabil de acest gust este dioxidul de carbon, care se dizvolva in apa si formeaza acidul carbonic. In esenta, dupa ce apa sta mai mult timp intr-un pahar, ceea ce bem pare a fi apa de ploaie putin acida. Asta se intampla cand apa este expusa la mediul exterior.
Potrivit expertilor, care au realizat studii in urma cu doi ani, apa imbuteliata nu se strica, cu toate ca apa din sticle are o data de expirare. Chimicalele plastice pot patrunde in continutul apei si pot determina ca aceasta sa devina prea periculoasa pentru a mai fi bauta.
Nu trebuie sa ne speriem ca apa nu mai poate fi bauta dupa o zi sau doua in care a stat pe noptiera. Este sigura de baut. Insa, ai face bine sa eviti reutilizarea paharelor murdare sau partajarea de pahare cu alte persoane.