In formula clasica si veche un ceainic are acel gat lung care suiera de indata ce apa fierbe si se poate folosi. Ai crede ca este util. Ce-i drept devine un punct de reper pentru a sti cand apa a atins pragul de fierbere. Insa in egala masura este un sunet care poate irita. Astfel ca cercetatorii s-au preocupat de acest subiect in ideea de a gasi o solutie, o alternativa.
Doi cercetatori de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au dezbatut problema. Si ca un plus descoperirea va face ca si inginerii sa poata sa rezolve problema tevilor care produc sunete deranjante. Pentru ca in multiple cazuri acolo unde exista un aer similar cu cel din ceainic se produce acel suierat.
Situatia este una simpla. Pe masura ce aburii se „aglomereaza” si incep sa iasa din gatul ceainicului. Totusi exista mecanisme diferite de vreme ce sunetul de suierat din ceainic nu este acelasi cu sunetul aerului din uscatorul de par spre exemplu. In cazul ceainicului exista acea presiune, vibratiile produse de aburul care sta sa iasa in timp ce apa clocoteste. Si totusi secretul consta in alt aspect. Pentru ca aburul urca spre gatul ceainicului si pana sa iasa acesta intalneste o gaura mult mai ingusta decat gatul in sine. Fluieratul se datoreaza tocmai acestui lucru.
Cercetatorii spun ca un astfel de dispozitiv se aseamana cu ceea ce gasim intr-o orga sau un flaut. Practic cu cat gatul ceainicului este mai lung cu atat nota ce rezulta va fi una mai joasa.
Un sistem complex explicat prin similaritatea unui jet de apa ce iese dintr-un furtun, cand jetul este instabil si se disperseaza in stropi. Acelasi lucru se intampla si cu aburul din interiorul unui ceainic. O teorie ce a framantat lumea stiintifica mai bine de 100 de ani si care continua sa fie un interes.