Brocoli, spanacul, varza si multe alte verzaciuni sunt toate considerate sanatoase. Fiind incarcate cu minerale, vitamine si fibre, toate acestea sunt visul fiecarui dietetician – acel dietetician care te uraste si vrea sa-ti ia toate placerile dulci ale vietii. Pe cealalalta parte, lucrurile pe care le iubesti, precum cartofii prajiti, hamburgerii, deserturile si carnea rosie sunt considerate unele dintre cele mai rele otravuri. Toate acestea sunt considerate ca mancaruri nesanatoase si ar trebui fi consumate doar o singura data pe saptamana si atunci cu moderatie. Banuiesc ca si tu, ca si mine, te intrebi de ce o mancare cu un asemenea gust nemaipomenit este considerata nesanatoasa?

Raspunsul la intrebarea anterioara este faptul ca mancarurile gustoase sunt foarte bogate fie in grasimi, fie in zahar, fie in sare sau in toate acestea la un loc. Motivul pentru care ni se par asa de gustoase si de placute este faptul ca am evoluat sa le iubim. Stramosii noastri nu au trait in vremuri atat de prospere precum sunt vremurile in care traim noi si, pe atunci, aceste trei lucruri nu erau atat de abundente. Motivul pentru care mancam mancaruri bogate in grasimi este ca aceastea inmagazineaza energia. Grasimile sunt bogate in calorii, continand de doua ori continutul caloric al carbohidratilor. Dar, din moment ce acestea necesita mai mult timp sa se digere, organismul prefera sa le stocheze, pentru folosirea ulterioara a acestora.

La fel se intampla se intampla si cu zaharul, organismul nostru fiind „mort” dupa acesta. Zaharul este energie in stare pura, iar de fiecare data cand ingeram zahar, anumiti receptori din creier elibereaza dopamina, un hormon care ne da o stare de bine. Asadar, organismul nostru este in continua cautare de zahar, atat pentru a produce energie, cat si pentru a primi o stare de bine oferita de eliberarea de dopamina in sange.

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *