De ce persoanele decedate nu pot dona sange?

Exista o intrebare care se invarte de ceva timp in jurul nostru si anume: de ce oamenii morti (in moarte cerebrala) nu pot dona sange, desi pot dona organe? Ei bine, aceasta ar fi o solutie ideala, dar cu toate acestea, donarea de sange de la morti ar fi un proces destul de complicat.

In primul rand, exista o problema de etica: Este nevoie de un acord, la fel ca si in cazul donarii de organe, nu poti sa iei sange de la oamenii mortii. Acest lucru ar putea sa se rezolve cu usurinta, prin adaugarea a inca o casuta pe cardul de donator, spunand ca se permite donarea de sange. Dar, exista si alte motive care fac donarea de sange de la morti sa fie imposibila.

Eligibilitate

Nu oricine care completeaza un card de donator inseamna ca este si eligibil pentru a dona. Poate ca exista o boala a sangelui, un deficit care ar face ca sangele sa nu fie potrivit pentru donare. Daca ai donat vreodata sange, cu siguranta stii care sunt regulile. De exemplu, daca esti prea tanar, prea batran, daca esti insarcinata sau ti-ai facut un tatuaj sau un piercing in ultimile sase lune, inseamna ca nu poti dona. De asemenea, aceste lucruri se aplica si pentru persoanele decedate. In plus fata de toate aceste lucruri, in cazul celor decedati, sangele ar putea fi plin de virusi, microbi, medicamente sau alte droguri, care ar putea fi responsabile de moartea pacientului.

Pe de alta parte, exista o limita de timp. Sangele nu tine. O persoana decedata nu este o oportunitate de a colecta sange, deoarece sangele incepe sa se coaguleze. De asemenea, acesta devine incarcat de deseuri- cum ar fi dioxid de carbon si acid lactic.

Cu toate ca sangele de la o persoana decedata poate fi extras si utilizat la timp, si chiar daca sangele este eligibil pentru donare, nu ar trebui sa se faca prea mult tam-tam pe aceasta tema. O persoana care traieste poate dona in primul rand timp, lucru pe care o persoana decedata nu il poate face. Sangele donat are nevoie de procesare si analiza inainte de a fi utilizat, iar in cazul unui om decedat se stie din start ca pot exista unele riscuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.