tara

Exploratorii si-au numit tarile pe care le-au descoperit folosindu-se putin de legendele locale dar si de un strop de superstitii. Multi dintre noi cunosc povestea fascinanta a modului in care Groenlanda si Islanda si-au primit numele. Vikingul Floki Vildegarson a numit Islanda din cauza iceberg-urilor sale dupa ce acesta a suferit o nenorocire, in timp ce Erik the Red a numit Groenlanda din cauza vailor luxuriante intalnite aici, in scopul de a incuraja oamenii sa se stabileasca aici, dar totusi se pare ca, clima fiecarei tari pare sa se contrazica ca numele primite de aceste zone.

China- totul sub cer

Cea mai populata tara din lume a avut mai multe nume. Cuvantul „China” deriva de la dinastia Qin- pronuntata Chin, termen stabilit de Qin Shi Huangdi, primul imparat. De asemenea, un alt nume, „Cathay” a fost primit de la faimosul calator Marco Polo, care s-a referit la nordul Chinei atunci cand a dat acest nume. Vreme de secole, oamenii din China au crezut ca taramul lor se afla in centrul creatiei de sub cer. Cu cat calatoresti mai departe de centrul sau, cu atat pamantul devine din ce in mai inospitalier. Pe de-o parte, chinezii au avut dreptate- in afara frontierelor lor dar si a Marelui Zid, se aflau triburile Xionnu si Shan Yue dar si o multime de mongoli. De asemenea, „Zhongguo” a fost utilizat ca versiunea prescurtata a „Republicii Populare Chineze”.

Chile- o disputa picanta

Chile este un cuvand derivat din cuvantul „Chilli” sau „acolo unde pamantul se termina”. Poate ca nativii Mapuche au calatorit la vest de Argentina si au constatat faptul ca uscatul se termina la malul chilian, cu vedere la Oceanul Paicific. O alta posibilitate a originii numelui ar putea veni de la cuvantul „cheele-cheele”, care reprezenta imitarea unui sunet de care populatia mapuche se folosea pentru a chema pasarile. Indiferent care ar fi cazul, conchistadorii spanioli au auzit de aceste povesti ale incasilor. La sosirea inapoi pe uscaturile Europei, acestia au numit tarmul descoperit ca fiind locul „oamenilor Chilli”.

Moldova- cel mai bun prieten al omului

Printul roman Dragos a pornit la vanatoarea de zimbri pentru mai multe zile. Tovarasii sai, inclusiv cativa caini de calatorie, reuseau sa urmareasca animalele. Dezamagit de faptul ca zimbrul sau era sa scape, spiritul lui Dragos a fost reincarcat atunci cand a vazut ca Molda, cainele sau preferat, a continuat sa urmareasca prada. Molda a reusit sa urmareasca zimbrul astfel ca, Dragos impreuna cu altii au reusit sa incolteasca animalul. In incercarea de a vana animalul, Molda s-a incaierat intr-o lupta teribila cu zimbrul, astfel ca ambele animale au murit. Dragos, intristat de pierderea celui mai bun prieten, Molda, a numit terenurile din jurul sau dupa numele cainelui. Unii mentioneaza numai povestea zimbrului si a vanatorului, iar altii adauga cainele ca parte a povestii. Cu toate acestea, legenda vanatului a devenit un simbol in Moldova- si chiar si steagul tarii infatiseaza imaginea unui zimbru.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *