Dependenta de shopping- cum o tratezi?

Desi pare greu de crezut si uneori de admis femeile pot deveni victime ale unui cerc vicios in ceea ce priveste shoppingul. O placere, o activitate de timp liber care foarte usor te duce in pragul disperarii, al obsesiei, al nebuniei curate. Si filmul „Confessions of a Shopaholic” este mai mult decat relevant pentru acest subiect. Pur si simplu nu te poti opri. De ce? Pentru ca suplinesti o suparare, pentru ca inlocuiesti ceea ce nu ai sau nu ai putut sa obtii, pentru ca iti gasesti un refugiu. Este o dependenta serioasa ca si cand ai fi dependent de susbtante, de filme deocheate.

Cum stii cand apare? Practic pentru cele ce se lasa prinse in mrejele acestei dependente intervine negarea. Iti dai seama ca asa este cand dulapul nu mai este incapator, cand in mod frecvent donezi, revinzi haine pentru a putea umple rafturile cu altele. Cand banii se epuizeaza, cand planurile tale includ fara doar si poate sa iti cumperi ceva. Desi nu sunt inca studii prea exacte si relevante care sa spuna cauza aceasta poate sa tina clar de o problema psihologica. Cand incerci sa demonstrezi celor din jur ca ai o situatie buna, cand in lipsa unei stari de confort crezi ca un obiect cumparat este alinarea etc.

Si pentru ca nu doresti sa ajungi intr-un caz disperat trebuie sa iei masuri. Ca in orice alt caz de dependenta cei din jur joaca un rol foarte important. Sa ajute in procesul de constientizare, sa incerce alte activitati care sa distraga atentia de la gandul de a cumpara. Chiar si cand vine vorba de simple cumparaturi pentru alimente altcineva ar trebui sa se ocupe. Insa tratarea depedentei va sta pana la urma in determinarea celei in cauza si in ajutorul specializat, in terapii in cabinetul psihologului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *