Cum definesti un fruct? Un botanist ar spune ca un fruct este un ovar copt, frumos mirositor, al unei plante sau copac aflat in perioada de fertilitate, continand una sau mai multe seminte care pot fi mancate. Daca este asa, atunci cum se poate ca exista fructe fara seminte? Toate fructele au seminte, cu exceptia acelor varietati care fie ca sunt modificate genetic, incrucisate sau crescute prin taierea sau altoirea plantei. De la pepeni verzi, banane, fructe de ananas, portocale, struguri, un horticultor poate produce in ziua de azi, fructe fara vreo urma de seminte, folosind tehnici de la modificarea genetica, pana la simpla altoire.
Prin tehnica altoirii, un vlastar sau un mugur este unit de o planta in restere prin insertie si atasament si odata ce florile ajung la stadiul de inflorire, acestea sunt pulverizate cu hormoni vegetali, precum este acidul giberelic (GA3), citokinin sau auxina, pentru a asigura faptul ca nu se vor forma deloc seminte. Partenocarpia este acea tehnica prin care fructul se devolta fara fertilizarea ovulelor, iar stenospermocarpia este acea tehnica prin care polenizarea si fertilizarea au loc, insa nu produc nici o samanta matura, deoarece acestea sunt „avortate” inca dintr-un stadiu incipient.
Cultura de tesuturi este alt proces prin care se pun tesuturile sau celulele unei plante intr-un mediu artificial, unde aceasta supravietuieste si se dezvolta. Aceasta metoda este folosita in principal pentru a crea duplicate fara seminte ale portocalelor, castravetilor si bananelor. Pepenele verde si cel galben au o metoda mult mai complicata de a fi clonate fara seminte. Aceste doua tipuri de pepene sunt incrucisate intre ele pentru a crea noi tipuri de pepene, fara seminte. Efectele pe termen lung ale consumului de plante modificate genetic sunt inca necunoscute, insa pe termen scurt nu se pare ca ar exista vreun efect negativ ale consumului de asemenea fructe fara seminte.