Captain Claw

Joc clasic: Captain Claw

„Captain Claw” (cunoscut si drept „Captain Nathaniel Joseph Claw or N. J. Claw”) este un joc video cu platforma clasica, creat si publicat de catre Monolith Productions, lansat in septembrie 1997. Acesta prezinta o lume bidimensionala, in care un personaj, capitanul Claw, trebuie sa se lupte cu diferite alte animale (caini, sobolani) si sa treaca de diferite capcane si pasaje secrete pentru a ajunge la comoara. A fost al doilea joc al producatorului, dupa „Blood”, care fusese lansat in mai 1997.

Jocul are 14 niveluri, in care, dupa fiecare doua niveluri, Claw trebuie sa infranga un sef. La sfarsitul fiecarui nivel, jucatorul va primi o bucata de harta sau o piatra pretioasa (doua la sfarsitul nivelului al 13-lea). Cele 14 niveluri se desfasoara prin diferite zone, precum catacombe, paduri intunecate, docuri sau caverne.

„Captain Claw” are trei tipuri de joc: single player, custom level si multiplayer. Modul single player, „campania”, contine povestea principala a jocului. Nivelul custom permite jucatorului sa opereze cu un continut facut de el sau de alti jucatori. Modul multiplayer permite jucatorului sa se conecteze la internet si sa joace cu pana la 64 de ani. In modul acesta, jucatorul trebuie sa omoare cat mai multi inamici cu putinta si sa adune cat mai multe obiecte pentru a obtine puncte, rezultand in cresterea lui in clasament.

O editie speciala a jocului a fost lansata pe DVD si are continut extra, precum scene animate si o grafica mai detaliata.

Jocul a fost primit cu recenzii pozitive: Allgame i-a oferit o recenzie pozitiva, comparandu-i valoarea de divertisment cu cea a francizelor ca „Super Mario” sau „Crash Bandicoot”. Gamespot i-a oferit jocului un rating de 7.7.

In ciuda succesului, jocul este cunoscut pentru dificultatea sa ridicata. Este considerat un joc idol pentru stilul sau unic, grafica brumoasa si spiritul de aventura.

In 1999 s-a incepuse lucrul la dezvoltarea unei continuari, numite „Captain Claw 2 in 3D”, fiind dezvoltat de Monolith. Din pacate, din cauza problemelor cu drepturile de autor asupra personajului, Monolith a anulat proiectul, mutand toate codurile unui dezvoltator polonez de jocuri, Techland. Aceasta companie a anuntat ca o continuare va fi lansata in noiembrie 2007, sub numele „Captain Claw 2”. Data lansarii a fost amanata pana in 2008, insa jocul a fost redenumit „Jack, the Pirate Fat”. Jocul a fost din nou redenumit apoi „Nikita: The Mystery of the Hidden Treasure” si lansat mai tarziu, insa a devenit de sine statator, fara nicio legatura cu jocul original.