Univers
Univers

Stiinta care se ocupa de cercetarea Universului este Astronomia (astron – stea, nomos – lege). Aceasta studiaza legile ce guverneaza cosmosul, corpurile ceresti si evenimentele ce au loc dincolo de atmosfera terestra cum ar fi stelele, planetele, cometele, galaxiile sau radiatiile cosmice de fond. Studiaza forma si formarea Universului.
Cosmosul este alcatuit din materie, aceasta gasindu-se sub urmatoarele forme: substanta, energie, spatiu si timp.

Materia este tot ceea ce are masa, adica tot ceea ce este influentat de gravitatie. Este constituita din diverse elemente chimice, care au la baza structuri moleculare caracterizate prin existenta unui atom si a unui numar divers de electroni (sarcina electrica negativa), neutroni si protoni (sarcina electrica pozitiva). Numarul protonilor determina masa atomica a unui element, iar neutronii izotopii acelui element. Hidrogenul este elementul cu cea mai simpla constitutie atomica: un proton si un electron. Un izotop al hidrogenului – deuteriul are in structura unul sau mai multi neutroni. Avand in vedere simplitatea, dar si abundenta sa in Univers, se considera ca acest element sta la baza aparitiei celorlalte elemente chimice.

Reactiile termonucleare ce se produc in interiorul stelelor sunt rezultatul fuziunii nucleare, prin care H se transforma in He. Din patru nuclee de H rezulta 1 de He + 2 pozitroni (particole elementare care au masa egala cu a electronilor, dar sarcina electrica este pozitiva, mai este numit antielectron) + 2 neutrini (particole elementare usoare din clasa leptonilor) si o cantitate imensa de energie. Prin „arderea” ulterioara a heliliului se obtine carbonul. Fuziunea carbonului cu un nucleu de heliu genereaza oxigenul si se obtin apoi, prin arderi succesive neonul, oxigenul, sodiu, magneziu etc. Prin „arderea” siliciului apar elementele grele pana la fier.

Se apreciaza ca 95% din masa Universului este concentrata in stele. Evolutia acestora determina diversificarea materiei si aparitia treptata a elementelor cu masa atomica mare. Aceasta materie poate fi reluata in ciclul constructiei de corpuri ceresti prin explozia stelelor. S-au format ulterior noi nori de gaze si materie, care sub influenta gravitatiei au generat aparitia de noi stele si corpuri planetoide. Se apreciaza ca in Univers predomina atomii de H si He, apoi in cantitati foarte reduse atomii de O, C, N. Z. Folescu (1990) apreciaza ca din cca 1000 de atomi, 920 sunt de H, 78 de He si restul celelalte elemente.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *