Datorita unor mituri care sunt foarte des intalnite in societatea in care traim, foarte multi oameni sunt convinsi ca stiu totul despre faptul de a tine o dieta. Subiectele cele mai dezbatute astazi sunt cele legate de grasimi, carbohidrati sau metode sigure de slabit.
Un prim mit pe care toti il cunostem este cel de a nu consuma alimente decat atunci cand ne este foame. Astfel, persoanele care consuma in mod constant mese echilibrate cantitativ si la intervale regulate de timp, gandesc mai bine si au un nivel de energie mai crescut. Cei care sar peste mese sunt mult mai predispusi la cresterea in greutate, pentru ca, atunci cand mananca consuma alimente nesanatoase si in cantitati mult mai mari decat de obicei.
De asemenea, anumite alimente pot indeparta celulita – rezolvarea acestei probleme este reprezentata de adoptarea unei diete cu un aport controlat de calorii si efectuarea de exercitii fizice regulate. Aceste modificari ajuta la reducerea grasimii din toate zonele corpului.
Grasimea este digerata lent, iar mult timp s-a presupus ca digestia alimentelor grase mentine senzatia de satietate. In realitate, proteinele tind sa pastreze aceasta senzatie de satietate mai mult decat grasimile sau carbohidratii.
Un alt mit sustine ca in dieta zilnica nu ar trebui inclusa cafeaua. Cafeaua, atunci cand este consumata cu moderatie, poate face parte dintr-un regim alimentar sanatos si aduce beneficii pentru sanatate, datorita continutului sau de fitochimicale.
O dieta scazuta in carbohidrati reduce aportul de calorii din organism. Eliminarea carbohidratilor din dieta zilnica inseamna restrictionarea mai multor alimente care contin grasimi. De aceea, pierderea rapida in greutate, care apare initial in urma unei diete sarace in carbohidrati, este determinata de faptul ca organismul apeleaza la rezervele de glicogen pentru energie.
Un mit care poate fi adevarat, dar pe termen scurt, este cel care sustine ca pierderea kilogramelor depinde in mod direct de consumul cat mai redus de alimente. Pierderea brusca a greutatii poate provoca o scadere a ratei metabolice bazale care consta in cantitatea de calorii de care corpul are nevoie sa functioneze.