Acum nu este timpul ca studiourile de dezvoltare sa se aventureze in piata MOBA. Da, League of Legends este cel mai popular joc video din lume, Dota 2 este consistent cel mai jucat joc de pe Steam, si modelul free-to-play furnizeaza dividente masive cand este implementat intr-un mod inteligent. Dar liderii genului deja au fost stabiliti, si nimeni nu ar putea da jos popularitatea jocului LoL si Dota 2, este o lectie pe care alte genuri de dezvoltatori de jocuri a trebuit sa o invete pe o cale grea.
A fost raportata ultima copie Moba, Trion World’s End, fiind in asteptare pana la sfarsitul anului. Pe cine pacalim? Va fi in asteptare pentru totdeauna. Am mai vazut acest lucru la jocuri precum Warhammer Online : Wrath of Heroes si Rise of Immortals : Battle for Graxia care acum sunt moarte pentru totdeauna. Si exista o problema fundamentala pe care jocurile MOBA vor trebui sa le infrunte : Daca incerci sa fii ca League of Legends sau ca Dota, de ce ti-ar alege tie jocul in fata lor ? Sins of Dark Age, Infinite Crisis, Prime World, Nosgoth, Dawngate si Strife, toate aceste jocuri se intrec pentru acelasi loc in fata atentiei jucatorilor, nerealizand ca jucatorii deja si-au ales jocul si nu au intentia de a incerca ceva nou.
Am exclus din aceasta lista Smite si Heroes of the Storm pentru ca ei cel putin incearca ceva nou. Camera Third Person al lui Smite iti da o perspectiva proaspata a actiunii, si accentuarea lui Heroes of The Storm pe luptele de echipa si obiectivele secundare te fac sa incerci sa spargi formula de 3 lane-uri. Desi nu se stie daca unul din cele 2 macar vor intrece concurenta, au depus un efort in a se face unice.
Contraste precum Dawngate si Strife, ce par interschimbabile, dar duc lipsa de valuare a produselor pentru a se intrece cu stilul cartoony al lui League of Legends. Copia de interfata de carbon al lui League of Legends, abordata de Dawngate. Nu am nimic cu aceste studiourile care fac aceste jocuri, dar par sa se astepte la succes imitand concurenta, ceea ce s-a dovedit foarte ineficiente.
Alternativele fara nici un dubiu au avut niste idei inovative, si este ok sa-ti placa si aceste jocuri mai putin populare. Plus de asta, nu orice studio incearca sa devina noul lider al industrei, uneori doar avand profit iti justifici existenta in industria jocurilor. Problema este ca acesti copiatori nu ar putea niciodata sa se puna cu nivelul de succes la fel ca si inspiratia, si sa se insele.
Exista loc pentru mai mult de un joc MOBA. In acest caz, mai mult decat unu, inseamna 2,3 pana in topuri. Oamenilor care nu le pasa de jocurile MOBA nu ar fi inceput daca ar fi aparut End of Nation, si jucatorii de League of Legends si de Dota, nu s-ar fi grabit sa invete si sa investeasca intr-un joc mai putin finisat decat favoritul actual. Jucatorii par sa fie in contact cu realitatea cruda, daca nu ai aceiasi tinta si resursele infinte ca a celor de la Riot Games, Valve sau Blizzard, atunci nu vei avea nici un succes imitandu-le jocurile.