Ierusalimul a vuit cu ceea ce noi am numi un eveniment monden: nunta nepotului liderului evreilor hasidici. Si cum era de asteptat lumea s-a inghesuit sa admire o nunta a celor bine vazuti in lume. Supriza a fost prezenta miresei a carei chip a fost bien ascuns de ochi curiosi. Aceasta practica pe cat de ciudata pentru noi pe atat de normala pentru ei face parte din cultul traditiei care mentioneaza ca dupa ce mirele pune voalul miresei aceasta nu isi va mai arata chipul cat ceremonia va dura.

Ciudatul este ca o mireasa este de fapt personajul principal al povestii nuntii. In toate culturile aceasta este admirata si sarbatorita mai cu seama pentru ca pentru o femeie schimbarile in ceea ce priveste nunta si perioada de dupa sunt majore. De la a schimba numele la practic a urma un barbat pe drumul vietii a fi mireasa este unicul in viata, momentul de glorie  combinat cu frumusetea feminitatii.

Daca e sa ne gandim la cum au aparut traditille legate de nunta voalul este o parte importanta si cand vine vorba de ultra-ortodocsi asa cum mai sunt numiti hasidicii exista o punte comuna in concepte. Mireasa in trecut nu isi dezvaluia chipul celui care urma sa ii devina sot. De fapt intreaga nunta era un proces practic care viza contratul prin care parintii de ambele parti aveau de castigat. Alegerea consoartei era in decizia parintilor astfel ca abia dupa nunta in sine mirele isi vedea mireasa si asta pentru ca indiferent de partea exterioara sa nu existe un dezaprob al celui din fata altarului.

De asemenea, si in cultura musulmanilor chipul miresei este unul scump la vedere. Si ca supunere fata de barbat insa si pentru ca privilegiul de a o admira apartine exclusiv barbatului chipul miresei este rar de observat, ceea ce devine mai incitant, mai misterios.

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *