Dupa ce suferim o trauma, privim lumea cu alti ochi. In timp ce multi oameni sunt de acord cu aceasta afirmatie, un nou studiu ofera noi dovezi care sa suporta aceasta convingere. Faptul ca si-au adus aminte despre experienta unui accident de avion, un grup de participanti a aratat raspunsuri uimitoare in anumite regiuni ale creierului care sunt implicate in memoria emotionala- amigdala, hipocampul, linia mediana si regiunile posterioare.

In mod interesant, acesti fosti pasageri au aratat un model remarcabil al activitatii cerebrale atunci cand le-a fost reamintit incidentul atacului terorist de la 11 septembrie, care a avut loc la scurt timp dupa ce avionul in care calatoreau a aterizat de urgenta, chiar daca niciunul dintre participanti nu a avut o experienta personala cu atacul terorist.

Daniela Palombo, autorul principal al studiului si cercetator al Universitatii din Boston, a declarat, intr-un comunicat de presa, ca aceste tipuri de experiente au tendinta sa se stinga odata cu trecerea timpului, insa trauma lasa o urma impresionanta asupra memoriei de lunga durata.

Aterizare de urgenta

Imagineaza-ti scena: Un zbor, cu aproape 300 de pasageri la bord, a suferit o scurgere de combustibil, iar acest lucru a cauzat o pana de curent. Pentru ca si-au dat seama de problema, pilotii au intors avionul la 360 de grade si au cautat o pista de aterizare. Echipajul a aplicat o presiune maxima de franare pentru a forta aeronava sa se opreasca. In mod miraculos, pilotii au salvat toti oamenii de la bord, insa acest incident ii bantuie pasagerii care se aflau in acel avion, acestia amintindu-si evenimentul de parca s-ar fi petrecut ieri.

Toti pasagerii si-au amintit detalii remarcabile din timpul accidentului, iar in timpul acestui proces, anumite regiuni din memorie au inceput sa se activeze. In mod surprinzator, un proces similar s-a petrecut cand oamenii de stiinta au adus in discutie atacul terorist din 2001. Asadar, cercetatorii sunt de parere ca acest efect poate indica faptul ca oamenii percep informatiile diferit dupa ce au suferit o trauma. Dupa un astfel de incident, oamenii pot fi mai sensibili atunci cand vine vorba de experiente de viata dureroase, asa ca vad lumea cu alti ochi.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *