Momentul in care micutul incepe sa faca primii pasi este foarte important pentru parinti si reprezinta o etapa foarte emotionanta. O parte din parinti asteapta cu nerabdare sa vina ziua in care vor incuraja efortul copilului lor de a merge pe propriile picioare, in timp ce alta parte a parintilor se intreaba cand va veni momentul in care si copilul lor va merge singur.

Ei bine, in cazul in care sunteti unii dintre parintii care se intreaba cand va fi momentul in care micutul va merge singur, trebuie sa stiti ca raspunsul este unul cat se poate de simplu. Copiii incep sa mearga in momentul in care sunt pregatiti. Ei nu vor putea merge nici mai devreme, nici mai tarziu.

Trebuie sa tineti cont ca primii pasi ai copilului depind exclusiv de el. De exemplu, bebelusii mai activi cauta si gasesc o multitudine de modalitati prin care se misca prin camera. Unii se rostogolesc, altii se tarasc pe jos, in timp ce altii nu merg decat de-a busilea, cand alti copii de varsta lor s-au ridicat si merg deja in doua picioare.

Ca si parinte, nu trebuie sa te ingrijorezi daca copilul nu a inceput sa mearga. Este foarte important ca micutul sa faca  progrese in fiecare zi. Pentru a progresa va trebui sa ii acorzi ajutor micutului tau. Poti apela la premergatoare sau il poti ajuta pe copil sa se sprijine de tine.

Multe mamici se ingrijoreaza atunci cand copilul intarzie sa mearga. Daca citesti multimea de carti scrise pe acest subiect vei afla ca bebelusul tau s-ar putea sa inceapa sa mearga pe la 12-14 luni. In realitate lucrurile stau un pic altfel. Bebelusul tau ar putea sa fie un profesionist in ale mersului de la 9 luni sau s-ar putea sa nu faca nici macar un pas pana la 16 luni (sau chiar mai tarziu). Niciunul dintre aceste scenarii nu reprezinta o problema, doar o diferenta in dezvoltarea fizica. Bebelusii nascuti prematur ar putea avea ceva dificultati la capitolul mers. Doctorii sfatuiesc stabilirea unor tinte cu privire la dezvoltarea mersului raportandu-te la data la care ar fi trebuit sa se nasca in mod normal bebelusul, nu la data nasterii premature. De exemplu, daca bebelusul tau s-a nascut cu cinci saptamani mai devreme, poti sa te astepti la o intarziere de cinci saptamani in ceea ce priveste mersul.

Bebelusii se dezvolta foarte repede, motiv pentru care parintii sunt absolut coplesiti de progresele lor. Exista unele progrese care vin odata cu mersul copilului in picioare. Printre acestea enumeram faptul ca micutul isi tine singur capul drept, se rostogoleste, sta in „patru labe”, se taraste prin casa, apuca mobila pentru a se ridica.

Toate aceste progrese ale copilului il va ajuta sa isi intareasca muschii si astfel sa capete incredere in sine. In cazul in care observati ca nu puteti sa va ajutati copilul foarte mult nu trebuie sa grabiti procesul inutil. In momentul in care se va simti pregatit veti simti acest lucru, iar copilul se va ridica in propriile picioare.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *