secret santa

Traditiile de Craciun, in special secret santa, sunt amuzante pentru participanti, insa pot fi o adevarata provocare pentru organizatori daca nu sunt familiari cu regulile ce trebuie sa le urmeze. Chiar daca regulile pot sa difere de la un grup la altul, cele generale raman valabile in orice situatie.

Adesea nu cumparam cadouri pentru unele persoane precum colegi de servici intrucat nu suntem apropiati. O traditie secret santa poate sa consolideze mai bine relatiile, chiar si intre colegii de munca. Regulile de baza ar fi urmatoarele:

1. Decide care este grupul ce va participa, trimite invitatii si cere confirmarea tuturor participantilor pentru a sti pe cine te poti baza si pe cine nu. Poti alege ca grupul sa fie cel al colegilor de serviciu, pot fi membri ai familiei si prieteni, sau chiar grupuri mixte – prieteni-familie-colegi. Foarte important este insa ca toti sa confirme participarea.

2. Extragerea numelor. Aici fiecare poate sa isi aleaga metoda, cel mai simplu ar fi sa scrii numele fiecaruia pe o bucata de hartie si fiecare sa extraga cate un nume – persoanei respective va trebui sa ii faca un cadou. Desigur se poate intampla ca unul din participanti sa extraga propriul nume, in acest caz va mai trage la sorti o data.

3. Se stabileste perioada pe care va avea loc cumpararea de cadouri. Trebuie stabilit un termen limita pentru ca altfel unii vor intarzia si nu va mai avea nici un farmec.

4. Se stabileste o lista de dorinte si o suma limita in care vor fi incadrate cadourile. Poate fi o suma modica sau o suma mai mare – aici te vei pune de acord si cu participantii.

5. Jocul efectiv – fie ca veti face schimb de cadouri la o petrecere pe care o organizati in acest scop, fie ca fiecare va primi pe ascuns cadoul din partea colegului de serviciu, alegerea este a participantilor. Se stabileste totusi si acest lucru, sa nu existe apoi incurcaturi.

Ramane doar sa mai stabiliti daca se va dezvalui identitatea fiecaruia care a facut cadoul sau nu. Oricum e amuzant, e o modalitate prin care colegii de munca pot sa devina mai apropiati si sa lucreze mai bine impreuna.

 

De