Saptamana Mare este de cand se stie din popor, saptamana in care se pomenesc cei morti, prin diferite riualauri, de la ofrandele alimentalre, slujbele religioase tinute pentru cei care au plecat de langa noi, pana la spalatul pe picioare, iar multe dintre acestea au loc in timpul zilei de joi, denumita si Joia Mare. Traditia spune ca in Joia Mare se deschid mormintele, cerurile, usile Iadului si ale Raiului, iar spiritele celor care au plecat de langa noi se intorc in casele lor pentru a petrecere sarbatorile pascale in familie.

Ritualul apei in Joia Mare

In unele localitati romanesti se respecta ritualul apei, prin care in noaptea de miercuri se pun pe langa casa o masa cu colaci si cani de apa, care apoi se impart in numele celor decedati. Urmatoarea dimineata, in Joia Mare, la rasarit, femeile merg la cimitir si aprind foc la fiecare mormant, pentru a-i conferi caldura celui decedat.

Ritualul de a varsa apa in diferite locatii, la cimitir, pe malul apei sau pe un deal semnifica purificarea sufletului celui care a parasit lumea si care are nevoie de liniste in demersul sau, fiind un prilej prin care il iertam pentru cele gresite si prin care ne iertam si pe noi pentru ca i-am gresit in viata pamanteasca.

Coji de oua si apa varsate pe rau

Acest ritual insemna purificarea, prin curatirea trupeasca si sufleteasca, obicei care se realizeaza intr-o apa curgatoare, astfel incat efectul sa fie cel asteptat, adica de a alunga raul din suflet. Cei care nu reusesc sa duca la implinire acest ritual si nu au o apa curgatoare prin zona, trebuie sa se multumeasca cu apa de la dus sau de la chiuveta.

Tot in Joia Mare, barbatii aprind focuri ritualice in curte, pentru cei care stau in mediul rural, astfel incat sufletele mortilor sa se reintoarca acasa.

Tot in aceasta zi a patimilor, gospodinele fac copturile acasa, printre care cozonacii, pasca, painea.

Saptamana Patimilor este saptamana in care cele mai multe traditii sunt respectate, astfel incat sfintele sarbatori pascale sa ne gaseasca curatiti de pacate, impacati cu noi insine si cu cei de langa noi.

 

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *