Daca inceputul de iarna vine cu schimbarea fusului orar ce impune o schimbare si in modul in care ne simtim, cu tendinta de a fi mai lenesi pentru ca ne pregatim sa „hibernam” inceputul sezonului cald este la opus. 31 martie este momentul in care ora se schimba din nou. Nu ar trebui sa te mire cand vei simti ca nu esti tu, ca esti mai obosit caci este o reactie normala. Si schimbarea de ora aduce si mai multe influente pentru organismul tau.

  1. Stresul si somnul lipsit de liniste. Cei mai multi spun ca un prim efect al schimbului de fus orar se leaga de o stare confuza si de lipsa de somn asa cum era inainte. Adormi mult mai tarziu si te trezesti mult mai tarziu astfel ca ai nevoie sa iti organizezi din nou un program de rutina pentru a te linisti din acest punct de vedere.
  2. Crezi sau nu studiile arata ca o astfel de perioada inregistreaza mai multe tentative de suicid decat in restul anului. La o saptamana maxim dupa trecerea la un alt fus orar, la ora de vara in randul barbatilor se noteaza un procent crescut al sinuciderilor.
  3. Pe aceeasi lungime de unda a efectelor dupa schimbarea de ora ce au un mare impact pentru organism in aceasta perioada creste riscul de infarct cu pana la 10%.

Este pana la urma normal ca ceasul biologic sa fie dat peste cap cu o astfel de schimbare. Este o trecere brusca de la un stil de viata la altul si daca ora de vara inseamna sa dai ceasul cu o ora inainte imagineaza-ti ca dormi mai putin si este de ajuns sa iti dai seama ca semnalele de acest gen sunt de asteptat. Rutina ta se schimba, ceasul biologic este haotic pentru o vreme. Dar toate vor trece in acelasi stil al rutinei.

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *