Expertii avertizeaza ca amenintarea la adresa sanatatii umane de catre schimbarile climatice, care au loc in prezent, este atat de mare incat ar putea submina ultimii 50 de ani de castiguri in dezvoltare si sanatate la nivel mondial. Fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi inundatiile sau valurile de caldura, determina aparitia unui risc crescut de boli infectioase, de nutritie deficitara si de stres. De asemenea, specialistii spun ca, in orasele mari si poluate, unde oamenii lucreaza foarte multe ore la rand si nu au timp sa se relaxeze, exista o amenintare foarte mare pentru inima, sistemul respirator dar si pentru santatea mintala a oamenilor.

Aproape 200 de tari au declarat ca temperatura medie a crescut cu aproape 2 grade Celsius in aceasta perioada pre-industriala, insa oamenii de stiinta declara ca aceasta traiectorie curenta ar putea determina o crestere cu pana la 4 grade Celsius in temperaturile medii, cauzand astfel mai multe secete, inundatii, furtuni dar si cresterea nivelului marilor sau a oceanului planetar.

Anthony Costello, director al University College London, cel care se ocupa de acest subiect, declara ca acest lucrur ar putea avea un efect serios si catastrofic asupra sanatatii omenirii punand probleme si in supravietuirea umana. Vedem schimbarile climatice ca o problema majora, insa aceasta este neglijata in dezbaterile politice.

Un raport, cu privire la schimbarile climatice, a fost realizat de o multime de oameni de stiinta, inclusiv din Europa si China, dar si de geografi, sau experti in stiinta mediului sau stiinta sociala, dar si cadre medicale. Atenuarea schimbarilor climatice au beneficii de sanatate atat directe, cat si indirecte – de la reducerea poluarii aerului la imbunatatirea dietei- iar un efort in acest domeniu ar putea oferi o oportunitate impresionanta de a imbunatati sanatatea la nivel mondial.

Ce putem face ca sa reducem schimbarile climatice

Schimbarile climatice sunt o urgenta medicala, in primul rand, si cere un raspuns urgent care sa foloseasca tehnologiile din prezent. De exemplu, arderea mai mica a combustibililor, ar putea determina o scadere a bolilor respiratorii, si i-ar determina pe oameni sa mearga sau sa foloseasca bicicleta ca mijloc de transport, evitandu-se in acest fel o multime de accidente rutiere, dar si probleme ca obezitatea, diabetul, bolile de inima sau atacul cerebral.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *