Secretele somnului odihnitor

Fie ca esti obosit sau nu, fie ca vii dupa o zi grea de serviciu sau nu, abia astepti acel moment in care ajungi sa pui capul pe perna patului tau si sa adormi, sa dormi linistit, pentru ati regenera energia necesara pentru o noua zi.

Pentru un somn linistit expertii recomanda o serie de lucruri destul de banale. In general un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte pentru a fi eficient in ziua urmatoare. Desi multi dintre noi nu ne incadram in acest interval, ar fi bine sa incercati sa va schimbati obiceiurile pentru ca lipsa somnului poate avea efecte negative asupra sanatatii dumneavoastra precum, slabirea sistemului imunitar, stare de oboseala constanta, poate duce chiar si la depresie in cazuri grave.

Un somn linistit are nevoie de mai multe elemente. Sa nu mananci si sa nu consumi bautiri alcoolice sau energizante cu cel putin 3 ore inainte de somn. Daca mananci cu cateva minute inainte de a te culca, sansele de a adormi rapid sunt mici. Corpul tau intra intr-o stare de relaxare pe perioada somnului, si in general stomacul uman are nevoie de 3 ore pentru a digera mancarea consumata. Cafeaua sau baururile energizante nu au ce cauta in sueta ta de seara, daca iti doresti un somn linistit.

Daca esti o persoana energica, si iti place sa faci exercitii aceeasi regula este aplicabila. Daca faci exercitii solicitante cu cateva minute inainte de a te culca, nu vei putea adormi, deoarece corpul tau este inca intr-o stare activa, si va dura o perioada de 2-3 ore pana cand acesta isi reia ritmul normal.

Pe langa aceste reguli simple, alte solutii pentru un somn mai bun, includ creearea unui program de somn, in care sa iti stabilesti o ora de culcare, sa inchizi orice obiect ce emite lumina, precum televizorul sau PC-ul, si sa dormi intr-o camera intunecata si linistita.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *