In momentul in care oamenii sunt trezi, in stare de veghe, acestia opereaza intr-o stare de constienta, pe care oamenii de stiinta inca nu sunt in stare sa o defineasca. In timp ce majoritatea ar putea sa fie de acord ca aceasta este o stare prin care oamenii au abilitatea de a obtine o perspectiva asupra realitatii, gradele diferite de constiinta inca raman neexplicate. In prezent, o echipa de oameni de stiinta din Europa a descoperit dovezi care sugereaza ca aceast stare este una in care reteaua neuronala a creierului este cea mai „conectata”.
Astfel, in cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au monitorizat activitatea cerebrala a unor voluntari, folosind scanari RMN, in timp ce acestia erau anesteziati, inducandu-se o stare de inconstienta. Apoi, oamenii de stiinta au urmarit modul in care activitatea creierul s-a deplasat in stari variate de constiinta, studiind relatia dintre corelatiile spatiale si temporale ale activitatii creieierului. Incercarile anterioare in explicarea constiintei nu au reusit sa abordeze „vocea” interioara, si nici nu au reusit sa faca diferenta intre adormit, treaz partial si complet inconstient.
Oamenii de stiinta au administrat propofol la 12 voluntari la studiu, care au devenit inconstienti pe masura ce medicamentul si-a facut efectul. Acest anestezic, noteaza raportul, este folosit in timpul operatiilor chirgicale, fiind substanta care si-a „castigat” notorietatea dupa ce s-a spus ca aceasta este responsabila de moartea celebrului Michal Jackson. Propofol este gandit pentru a aduce inconstienta totala, ceea ce inseamna ca, creierul nu proceseaza ganduri sau semnale de durere in tot acest timp.
Ce este constiinta?
Voluntarii au fost supusi apoi la scanari RMN, iar cercetatorii au examinat schimbarile din fluxul de sange de la nivelul creierului, pe masura ce voluntarii treceau la diferite stari ale constiintei. Astfel, scanarile au aratat ca, creierul a afisat o „rafala de schimbari continui de activitate”. Acest lucru inseamna ca retelele neuronale au avut activitate. In acest sens, studiul sugereaza ca, constiinta este o stare in care creierul se afla la un nivel optim de „conexiune intre retelele neuronale”.
Blogger: Cristina M.