Sofatul te poate mentine sanatos

Sofatul este o actiune ce implica foarte multa atentie, existand foarte multe persoane care sunt de parere ca oamenilor batrani ar trebui sa li se ia carnetul de soferi. Insa, persoanele mai in varsta vad in sofat o modalitate prin care au impresia ca detin control asupra vietii lor. In acest sens, cercetatorii au descoperit ca aproape 81% dintr-o populatie de 29,5 milioane de oameni, cu varste de peste 65 de ani, continua sa sofeze.

Cu toate acestea, odata cu inaintarea in varsta apare si declinul cognitiv si cel al functiilor fizice- lucruri care pot face conducerea mai dificila. Ca si rezultat, foarte multi batrani renunta sa mai conduca. Insa, un nou studiu, realizat recent, a descoperit ca sanatatea batranilor se deterioreaza in momentul in care acestia renunta sa mai sofeze.

Mai mult decat atat, oamenii de stiinta au descoperit ca renuntarea totala la sofat aproape ca dubleaza sansele batranilor de a suferi de stari de depresie, lucru ce conduce la accentuarea declinului cognitiv. Autorul sef al studiului, Dr. Guohua Li, profesor de la Universitatea din Columbia, a declarat urmatoarele: „pentru foarte multi adulti, condusul este mai mult decat un privilegiu; este un instrument esential in viata de zi cu zi, fiind un indicator puternic de auto-control, libertate personala si independenta. Din nefericire, este aproape inevitabil ca batranii sa nu se confrunte cu o astfel de decizie in timpul procesului de imbatranire”.

Renuntarea la sofat conduce la depresie

Echipa de cercetatori a analizat datele medicale ale soferilor cu varste de peste 55 de ani si au descoperit ca acestia sufera de stari de depresie mai accentuate, odata ce renunta la condus. De asemenea, renuntarea la sofat contribuie si la deterioarea relatiilor sociale, a comunicarii cu membrii familiei sau cu prietenii. In plus, oamenii de stiinta au descoperit ca femeile experimenteaza un declin mai accentuat, comparativ cu barbatii. Astfel, fostii soferi au fost mai susceptibili sa se imbolnaveasca sau sa aiba nevoie de ingrijiri speciale. Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca adoptarea unor alternative de transport nu afecteaza in sens negativ sanatatea batranilor.

Blogger: Cristina M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *