Cercetatorii spun ca functia snooze pe care mai toata lumea o are la telefon sau la ceasul desteptator ar putea fi considerata cea mai proasta inventie. De fapt ca un paradox este utila insa in egala masura strica somnul. Preferi sa mai prelungesti minutele de stat in pat si cu toate acestea din 5 in 5 minute te vei tot trezi, afectand calitatea timpului de odihna. Tehnologia nu se prea impaca cu somnul- asta o dovedesc studiile.

Pentru un somn linistit se recomanda ca telefonul sa nu fie in apropierea ta. Uneori sub perna pentru a auzi exact cand va suna de dimineata, pe noptiera langa tine oricum ar fi il folosesti si pe post de ceas desteptator astfel ca nu te poti lipsi de el. Si totusi asta iti poate afecta somnul, odihna. Se crede ca simplul fapt ca il vei avea aproape te va face sa te trezesti pe parcursul noptii de nenumarate ori. Somnul perturbat, fragmentat face ca de dimineata sa nu fii fresh asa cum te-ai fi asteptat.

Desi nu exista confirmari in acest sens se crede ca senzatiile de ameteala, durerile de cap s-ar putea corela de asemenea cu obisnuinta de a dormi cu telefonul prin preajma. De ce ar putea acesta sa aiba astfel de efecte? Una din cauze este clar lumina intermitenta a acestora care te afecteaza si din acest punct de vedere in aceeasi categorie se includ toate acele tehnologii moderne de care ne folosim zilnic, televizoare si alte aparate digitale.

Din obisnuinta de a verifica telefonul mereu, de a verifica un email sau orice alt cont pe platforme online te vei trezi pe timpul noptii. Intervine starea de hipervigilenta care in timp duce la afectarea somnului, la tulburari de somn si poate ajunge pana la punctul in care vei suferi chiar de insomnie.

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *