Un nou studiu a fost descris ca un joc de „cotitura”, care ar putea oferi noi detalii despre principala cauza biologica care determina aparitia bolii psihice, schizofrenia. Pentru prima data in istorie, oamenii de stiinta au identificat legatura dintre boala devastatoare si un proces fizic, care practic „taie” conexiunile dintre neuronii creierului. Acestia spera ca descoperirea lor sa conduca la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente, care sa trateze tulburarea, nu sa amelioreze simptomele acesteia.

Noul studiu, bazat pe analiza genetica de la 65.000 de oameni din toata lumea, a identificat o gena defect care pare sa fie cea responsabila de declansarea pierderii legaturilor dintre celulele cerebrale. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest lucru subliniaza simptomele schizofreniei- o afectiune severa ce se caracterizeaza prin pierderea contactului cu realitatea, halucinatii, paranoia si iluzii. In plus, schizofrenia afecteaza mai bine de 21 de milione de oameni din intreaga lume si, in general, simptomele isi fac aparitia in adolescenta tarzie sau maturitatea timpurie. Astfel, potrivit cercetatorilor, in timpul adolescentei, creierul sufera o serie de modificari, care pot determina „taierea” conexiunilor dintre retelele neuronale.

Conform rapoartelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai bine de jumatate din pacientii care sufera de schizofrenie nu primesc ingrijirea necesara dar, chiar si in cazul celor bine ingrijiti, medicamentele existente au facut putine progrese in ultimii 50 de ani, astfel ca tratarea schizofreniei nu este posibila in ziua de azi. Cercetatorul Dr. Steven McCaroll, de la Harvard Medical School, a declarat: „inca de cand schizofrenia a fost descrisa in urma cu un secol in urma, cauzele sale biologice au reprezentat o <cutie neagra>, in mare parte din cauza ca este aproape imposibil sa modelam acest tip de tulburare pe celule sau animale. Genomul uman ofera un mod unic si puternic, prin care am putea afla mai multe despre aceasta boala. Intelegerea efectelor genetice este o modalitate prin care putem descoperi ce se ascunde sub <cutia neagra> si chiar sa incepem sa dezvoltam un tratament pentru aceasta afectiune”.

Ce este schizofrenia?

Schizofrenia este o boala pe termen lung, de sanatate mentala, care determina aparitia unor simptome psihologice, printre care halucinatii- a auzi si a vedea lucruri care nu exista; iluzii- credinte neobisnuite care nu se bazeaza pe realitate si care nu au dovezi reale; si schimbari de comportament. In general, medicii descriu schizofrenia ca fiind o boala psihica. Acest lucru inseamna ca, uneori, o persoana nu poate fi capabila sa distinga gandurile proprii cu realitatea.

Blogger: Cristina M.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *