Trezitul de dimineata te face sa crezi  ca ai visat frumos sau chiar sa iti aduci aminte de unul. Insa ce se intampla dincolo de aceasta stare este mai  mult decat interesant. Creierul uman nu are pauza nici macar in aceste clipe. Din punct de vedere stiintific exista etape ale somnului si starii de vis.

  1. Sistemul nervos central este activat. Activitatea creierului scade si 90 de minute distanta incepe fenomenul de miscare rapida a ochilor.
  2. Creierul transmite semnale ce ajung la talamus si mai apoi la cortexul cerebral. Toate aceste informatii si semnale formeaza un vis.
  3. Se produce cortizol. Aceasta substanta consolideaza informatiile, ajuta la memorare. Cercetatorii sunt de parere ca astfel creierul se curata. Dar visele se nasc din idei si informatii pe care le consideri importante. Chiar si cand crezi ca nimic din ceea ce nu are legatura cu tine exista un substrat sexual- cercetatorii au ajuns la concluzia ca 12% din vise au natura sexuala.
  4. Se produce o substanta care practic paralizeaza muschii, cu alte cuvinte starea din vis sa se rezume la asta si sa nu reactionam ca si cand am trai visul.

Si totusi ramane inexplicabil de ce nu retinem visele. Cercetatorii nu au o explicatie in acest sens astfel ca tine mai degraba de impactul pe care il are un vis caci uneori ne trezim cu sirul povestii in minte. Cu alte cuvinte daca este ceva marcant vom tine minte insa daca vom visa spre exemplu oameni pe care nici nu ii cunoastem este mai probabil sa nu retinem visul cand ne trezim.

Mai mult decat atat trezirea este fortata astfel ca intrerupem visul. Cel mai adesea ne amintim de vis cand ne trezim pur si simplu. Puteam doar sa ne inducem o idee a ceea ce ne-am fi dorit sa visam. Pe cat de misterior se intampla totul, pe cat de complex pe atat de interesant.

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *