arderea gunoiului
arderea gunoiului

Saptamana Mare cuprinde acea perioada dintre Duminica Floriilor (Intrarea Domnului in Ierusalim) si duminica urmatoare, cand este celebrata Invierea Domnului Iisus Hristos. Fiecare zi este considerata Mare sau Sfanta si fiecare are obiceiurile si traditiile ei. Pentru ca azi e joi, voi vorbi despre zilele ramase in aceasta saptamana.

In Joia Mare este interzis dormitul. Se spune ca daca vei atipi in aceasta zi, vei lenevi pe tot parcursul anului. Ba chiar mai mult, orice lucru pe care vei incerca sa-l faci dupa va intampina mari dificultati. Aceasta este si ultima zi in care traditia mai permite curatenia de primvara, care trebuie terminata pana acum: vopsitul gardului precum arsul gunoiului.

Vinerea Mare are mai multe superstitii: in seara acestei zile crestinii ortodocsi mergi la biserica pentru a trece in genunchi pe sub masa cu Sfantul Epitaf, dupa care, alaturi de preot, inconjoara biserica de trei ori. Trecerea pe sub masa se zice ca reprezinta coborarea in mormant a lui Iisus. Aceasta mai este denumita si Vinerea Seaca, pentru ca se te tine post negru. Traditia spune ca daca vei tine postul vei avea parte de sanatate multa si vor fi feriti de rele, in tot anul care urmeaza. Ba mai mult, in Moldova si Bucovina se crede ca tinerea postului negru in Vinerea Mare vindeca bolile de piele.

De Vinerea Neagra se mai leaga si superstitia conform careia, daca te tunzi in aceasta zi, va muri cineva din familie. In schimb, in Moldova, se crede ca daca te tunzi in aceasta zi, vei fi ferit de durerile de dinti pe toata perioada anului.

In ziua de Sambata se termina gatitul si se pregatesc hainele noi, precum si cosul cu care se merge la sfintit. Acesta contine, prin traditie, cozonac, pasca, oua rosii, drob si miel.

In ziua de Duminica, cand se serbeaza Invierea, in zone ca Moldova, Bucovina si Ardeal se obisnuieste ca oamenii sa se spele pe fata cu apa in care au stat cateva monezi si un ou rosu; uneori, se mai adauga si un fir de busuioc. Se zice ca este bine sa te speli pe fata si cu oul rosu, pentru a fi tare si puternic, frumos si imbujorat, ca el. Cu cine ciocnesti oua in aceasta zi te vei intalni pe lumea cealalta, spune legenda, iar daca un ou ciocnic in aceasta zi are doua galbenusuri, iti vei gasi urzitul pana la sfarsitul anului.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *