Avem tendinta de a cheltui poate mai mult decat castigam si asta fara sa ne dam seama cum se duc banii din portofel. Dupa perioada in care am cam strans cureaua ajungem sa cheltuim si sa ne bucuram de beneficiul material de care avem parte.

Sa strangi banii nu te caracterizeaza insa cu toate acestea este un strict necesar. Si pe cat de surprinzator pe atat de adevarat se pare ca cercetatorii au ajuns la concluzia care poate ajuta pe cei ce trebuie sa invete secretul de a nu cheltui prea mult. Cand avem tendinta de a crede despre noi ca suntem oameni stapani pe situatie, ca suntem mareti si puternici avem un mai bun control asupra banilor.

Cum putem insa sa spunem despre noi ca suntem puternici cand nu este altfel? Pur si simplu pacalim mintea sa creada asta si totul printr-un gest simplu, acela de a ne aseza pe un scaun mult mai inalt. Fata de cazurile in care o persoana se aseaza pe o canapea mai joasa un scaun mai inalt dovedeste o atitudine mai responsabila fata de ceea ce inseamna sa cheltuiesti banii.

La propriu si la figurat se pare ca a sta la inaltime iti da un sentiment de putere care sa te ajute sa iti tii poftele in frau si sa iti tii buzunarul mai inchis cum s-ar spune. Lipsit de putere cand totul se coreleaza cu statul pe un scaun mai jos te face sa cheltuiesti mai mult. De asemenea se pare ca studiile au scos in evidenta faptul ca a plati cu cardul inseamna sa nu iti dai seama cat platesti in schimb sa dai bani cash iti asigura o mai mare vizibilitate fata de ceea ce platesti.

Acelasi studiu spune ca pentru cei care se aseaza la inaltime au tendinta mai degraba de a economisi bani pentru a avea mai mult de cheltuit chiar daca nu exista un scop anume. Dar si asta este un lucru bun pana la urma.

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *