Plecam adesea de la ideea ca ceea ce spun batranii si ceea ce arata traditia este si adevarat. Nu trebuie sa dai crezare tot timpul miturilor insa, pentru ca a consuma o tuica fiarta nu este neaparat cea mai buna solutie.

Credeai ca soarele este periculos doar vara? Ca poti face insolatie sau ca ochii iti pot deveni sensibili la lumina doar in sezonul estival? Afla ca radiatiile ultraviolete sunt foarte periculoase chiar si pe timp de iarna. Vantul uscat si radiatiile reflectate de zapada pot provoca iritatii si usturime ochilor, sau chiar senzatia de fotofobie. Asadar, sa nu va mirati daca veti vedea pe strada oameni cu ochelari de soare, iarna.

Lupta cu frigul ne face sa ne imbracam tot mai gros. Apare astfel recomandarea de a lua, strat peste strat, tot mai multe haine. Si cu privire la aceasta idee trebuie luate masuri de precautie: imbracamintea nu trebuie sa devina prea stramta sau sa ingreuneze miscarile.

Foarte multi au auzit de metoda clasic romaneasca de incalzire atunci cand este ger: o tuica fiarta. Contrar conceptiei generale, se pare insa ca alcoolul nu este chiar o resursa pentru incalzirea corporala. Oamenii de stiinta au demonstrat acest lucru: in fapt, in urma consumului de alcool, corpul pierde mai multa caldura decat acumuleaza.

Pentru a te incalzi mai usor, sunt insa binevenite alte lichide: supele sau ceaiurile sunt foarte indicate, in special in perioadele cu geruri prelungite si accentuate. Deshidratarea corpului are loc fara sa iti dai seama in astfel de perioade, motiv pentru care ceaiurile, supele si alte lichide incalzite (non-alcoolice) sunt foarte recomandate.

Cremele de protectie sunt de asemenea o metoda de protejare impotriva frigului. Rolul este unul dublu: mentin pielea hidratata, prevenind uscarea excesiva si degeraturile, iar prin hidratare se ajunge si la o vascularizare mai buna, ceea ce duce la incalzire mai rapida a corpului.

Poate ca multi dintre voi nu tin cont de asta, dar este mai mult decat recomandat sa fie acoperit capul in perioadele cu ger napraznic. Vrei sa fii elegant, cochet sau rebel – alege o alta perioada pentru asta si nu gerurile de -20 de grade. Medici si oameni de stiinta au dovedit: la nivelul capului, corpul pierde o cantitate de caldura semnificativa – aproximativ 30 %, iar pentru a pastra aceasta caldura trebuie sa ne acoperim capul. In plus, acoperindu-l, diminuam si riscul de accident cerebral, ce apare in conditii de ger extrem.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *