Cunoscut si ca puma yaguaroundi sau pisica eyra, jaguarundi este unul dintre cele mai ciudate tipuri de feline, datorita aspectului inedit al acesteia, care o face sa semene cu o nevastuica.

Numele de jaguarundi a fost dat de catre oamenii de stiinta germani in 1803 si reprezinta cuvantul german pentru pisica nevastuica.

Jaguarundi sunt feline de talie mica cu opt subspecii. Jaguarundi sunt nativi Americii Centrale si de Sud si de aceea mai sunt numite si feline de Lumea Noua. Totusi, jaguarundi nu seamana aproape deloc cu o pisica, avand aspectul izbitor de asemanator cu cel al unei nevastuici. Jaguarundi sunt cel mai adesea gasite in doua nuante de culori, negru si rosu. Absenta petelor pe corp le face pe aceste feline destul de diferite fata de alte „pisici” ale Lumii Noi.  Jaguarundi habiteaza zone extrem de variate, de la padurile tropicale dense, la pajisti, stepe si zone cu ierburi inalte. Totusi, in general acestea prefera zonele de paduri tropicale dense si cu ape curgatoare. Jaguarundi pot fi gasite chiar si la zone montane de la 2000 m pana la 3200 m.

Aspectul fizic este dat de un corp lung si o fata plata, picioare si urechi scurte si o coada lunga. Lungimea animalului variaza de la 50 la 80 cm si poate pana la 10 kg.  Ceea ce le face extrem de inedite fata de alte feline este aria foarte larga de vocalizari, printre care putem aminti maraituri, tipete, miaunaturi si chiar si tors. Din punctul de vedere al dietei, aceste feline prefera rozatoarele, reptilele si pasarile mici. Sunt animale diurne si de aceea vaneaza in general ziua. Un lucru destul de alarmant legat de aceste feline este ca acestea sunt pe cale de disparitie peste tot in lume, fiind deja disparute din Statele Unite, datorita poluarii si defrisarii masive a padurilor.

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *