Ventilatorul este o masina hidraulica actionata electric. Acesta are ca scop creerea unui flux de aer pentru a permite confortul in cladiri comerciale sau industriale, unde climatizarea este prea scumpa sau nu este posibila din diferite motive, permitand aerului sa circule pentru a destratifica zonele de caldura ori umezeala si pentru zonele cu aer stagnant.
Acesta trebuie sa ventileze (evident), evacuand aerul interior si introducand un aer proaspat in diferitele incinte in care este utilizat, fie ele comerciale, industriale sau personale (apartament, fabrica, depozit, sala de sport, parcare subterana, centru comercial, hipermarket, mall), transportand materialele gazoase ori solide care au rezultat din diferite procese tehnologice. Ventilatorul permite circulatia aerului prin sistemele centralizate de conditionare a aerului (centrale de tratarea aerului, e.g.) ori prin aparate de climatizare (ventilo – convectoare, e.g.), racind diferite medii (apa din turnurile de racire, e.g.) ori echipamente (compresoarele din chillere, e.g.).
Ventilatorul nu este doar unul singur, simplu, cel pe care il stim acasa. Acesta exista in mai multe forme, de fapt, impartindu-se in trei tipuri: ventilatoare axiale, ventilatoare centrifugale si cele tangentiale.
Dupa cum stim, ventilatoarele sunt utilizate cu mai multe scopuri. In primul rand, avem ventilatoarele cele mai cunoscute noua, adica cele casnice sau rezidentiale. Acestea sunt disponibile intr-o varietate de modele, precum ventilatorul de pardoseala cu picior, cel de birou, de tavan cu tija de atarnare, cel de baie etc. Acestea pot fi gasite in foarte multe locuinte si au rolul lor special, care ne usureaza viata.
Insa, ventilatoarele sunt disponibile si pentru alte tipuri de utilizari, la care nu avem tendinta sa ne gandim. De exemplu, ventilatoarele mai au scop si utilizare comerciala, industriala, tehnologica sau industriale, pentru producerea si asamblarea echipamentelor de climatizare si tratare a aerului din mediul inconjurator. Ventilatorul tehnologic are ca scop transportul materiilor gazoase ori solide care rezulta din diferite procese tehnologice
Ventilatoarele de acoperis au ca scop evacuarea aerului, fie el cu praf sau nu, dintr-o anumita zona, fiind cel mai utilizate pentru bucatarii, bai, garaje, sali de sport, forme zootehnice sau diferite tipuri de unitati de productie. Acestea pot fi cu rotor axial sau cu rotor centrifugal. Ventilatoarele cu rotor axial sunt utilizate in cazul in care trebuie evacuat aerul la debite mari si presiuni mici sau pentru hale cu inaltimi de pana la patru metri. In cazul in care hala la care se doreste instalarea unui ventilator depaseste patru metri, este recomandat sa fie folosite ventilatoare centrifugale Braco, de exemplu, care sunt folosite si la evacuarea cu presiuni ridicate.