Nu degeaba se spune ca unii isi prelungesc boala si se adancesc in ea tocmai din ideea ca nu cred in sansele de vindecare si efectul palcebo este cel care afecteaza si el in egala masura. In functie de ceea ce medicul iti spune, chiar si cand este vorba de suspiciuni doar este clar ca poti fi afectat. Verdictul de boala vine ca un traznet.
Stiai ca frica poate anuma efectul de autovindecare? Cu alte cuvinte din teama pe care o ai a unei posibile cauze grave deja iti induci ca esti bolanv, ceea ce iti taie din avantul de a crede ca nu este nimic din ce nu ai putea sa scapi. De vina este clar stresul care si asa se pare ca aduce numeroase boli. De fapt stresul este cel care ar putea sa declanseze anumite probleme. Ori cand deja pe fondul bolii exista un risc sa adaugi si un plus de stres inseamna sa oferi organismului mai putine sanse. Uimitor de cum suntem inzestrati exista mecanisme de autovindecare care in astfel de cazuri se anuleaza.
Efectul placebo este crezarea ca boala de fapt nu are sanse cu tine si doar te incearca. Este o pacalire a mintii in sensul bun insa fratele sau numit nocebo este cel care face totul pe dos. Si daca tu vei crede ca boala este una grava fii sigur ca te influentezi sa treci mai greu prin toata etapa de incercare si in plus iti conturezi singur o realitate.
Este cert faptul ca si ceea ce medicul spune are o mare influenta. Daca acesta iti spune din punct de vedere obiectiv si medical ca nu ai sanse atunci vei crede cu tarie asta. Insa nu se stie niciodata. Desi nu este o varianta ortodoxa insa se pare ca ceea ce nu stii nu te doare asa ca ceea ce nu stii ar putea sa te ajute sa mergi mai departe cu mult mai usor.